Czytam sobie Implementing Domain Driven Design Vaughn Vernon i jaka to jest nudna cegła to jakaś masakra. Przeczytałem masę książek technicznych, ale tutaj to po prostu nudzę się niemiłosiernie i niektóre strony muszę czytać 2 razy. #programista15k #programowanie
@a5f5c1: 6 lat expa. Raczej nie wypalenie, bo inne rzeczy mnie nie nudzą. Starałem się dowiedzieć więcej o DDD, no i zakup tej książki to był ewidentny błąd.
@AntyKuc: Naprawdę? To sprawdź Evansa :D Zatęsknisz za Vernonem jak przyjdzie ci analizować kod i logikę aplikacji do transportu ładunków drogą morską. Vernon przynajmniej daje jakieś bardziej życiowe przykłady.
@markaron: No właśnie pisali, że Evans ciężki więc lepiej Vernona XD. Ale no jakoś idę do przodu, po prostu ten cały żargon mnie dobija - Bounded Context, Subdomains i takie jakieś niejasne wyjaśnienia co to wgl. znaczy xD
@AntyKuc: Od kilku lat w większości moich aplikacji stosuje DDD, także w razie pytań możesz śmiało uderzać. Co do książek w tej tematyce to nie ma potrzeby czytania Evansa czy Vernona. Lepiej coś współczesnego typu "Learning Domain-Driven Design" (Vladik Khononov) lub "Domain Modeling Made Functional" (Scott Wlaschin).
@TurboDynamo @vestige: architektura heksagonalna to jest tylko fancy określenie na zasadę programowania pod interfejs (plus zupełnie zbędna konwencja nazywania komponentów
architektura heksagonalna to jest tylko fancy określenie na zasadę programowania pod interfejs (plus zupełnie zbędna konwencja nazywania komponentów portami lub adapterami)
@vestige: @TurboDynamo: co jest złego w odseparowaniu logiki biznesowej od aplikacyjnej i oddzieleniu grubą kreską konkretnych implementacji, które można sobie potem dowolnie podmieniać? Może to co do tej pory widzieliście to zwykłe spaghetti nazwane architekturą heksagonalną - jeśli tak, to nie dziwi mnie to negatywne nastawienie ( ͡°͜ʖ͡°)
architektura heksagonalna to jest tylko fancy określenie na zasadę programowania pod interfejs (plus zupełnie zbędna konwencja nazywania komponentów portami lub adapterami). Samo programowanie pod interfejs jest z kolei bardzo przydatne, choć oczywiście i tutaj widziałem implementacje kompletnie z czapy.
@tylko_zerknalem: dokładnie, nie ma co brandzlować się nazewnictwem danych rozwiązań, ale separacja, którą promuje architektura heksagonalna jest bardzo na plus - jednym słowem oddzielamy to co faktycznie ważne (esencję) od szczegółów
#programista15k #programowanie
@AntyKuc: może po prostu nie rozumiesz za pierwszy razem?
Odpływam podczas czytania tego i myślę o czymś innym. Dawno tak nie miałem.
@a5f5c1: tak samo częsta jak scrum którego nikt nigdy poprawnie nie zaimplementował
Buzzword i tyle
Powiem tak, najgorszy ulep jaki jesteście sobie wyobrazić jest lepszy od tego shitu
@TurboDynamo @vestige: architektura heksagonalna to jest tylko fancy określenie na zasadę programowania pod interfejs (plus zupełnie zbędna konwencja nazywania komponentów
@tylko_zerknalem: +1
@tylko_zerknalem: dokładnie, nie ma co brandzlować się nazewnictwem danych rozwiązań, ale separacja, którą promuje architektura heksagonalna jest bardzo na plus - jednym słowem oddzielamy to co faktycznie ważne (esencję) od szczegółów