Wpis z mikrobloga

Czytam sobie Implementing Domain Driven Design Vaughn Vernon i jaka to jest nudna cegła to jakaś masakra. Przeczytałem masę książek technicznych, ale tutaj to po prostu nudzę się niemiłosiernie i niektóre strony muszę czytać 2 razy.
#programista15k #programowanie
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@a5f5c1: 6 lat expa. Raczej nie wypalenie, bo inne rzeczy mnie nie nudzą. Starałem się dowiedzieć więcej o DDD, no i zakup tej książki to był ewidentny błąd.
  • Odpowiedz
@AntyKuc: Naprawdę? To sprawdź Evansa :D Zatęsknisz za Vernonem jak przyjdzie ci analizować kod i logikę aplikacji do transportu ładunków drogą morską. Vernon przynajmniej daje jakieś bardziej życiowe przykłady.
  • Odpowiedz
  • 0
@markaron: No właśnie pisali, że Evans ciężki więc lepiej Vernona XD. Ale no jakoś idę do przodu, po prostu ten cały żargon mnie dobija - Bounded Context, Subdomains i takie jakieś niejasne wyjaśnienia co to wgl. znaczy xD
  • Odpowiedz
@TurboDynamo: hehe widziałem projekt zrobiony hexagonalnie. Na szczęście tylko widziałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Powiem tak, najgorszy ulep jaki jesteście sobie wyobrazić jest lepszy od tego shitu
  • Odpowiedz
@AntyKuc: Od kilku lat w większości moich aplikacji stosuje DDD, także w razie pytań możesz śmiało uderzać. Co do książek w tej tematyce to nie ma potrzeby czytania Evansa czy Vernona. Lepiej coś współczesnego typu "Learning Domain-Driven Design" (Vladik Khononov) lub "Domain Modeling Made Functional" (Scott Wlaschin).

@TurboDynamo @vestige: architektura heksagonalna to jest tylko fancy określenie na zasadę programowania pod interfejs (plus zupełnie zbędna konwencja nazywania komponentów
  • Odpowiedz
@vestige: @TurboDynamo: co jest złego w odseparowaniu logiki biznesowej od aplikacyjnej i oddzieleniu grubą kreską konkretnych implementacji, które można sobie potem dowolnie podmieniać? Może to co do tej pory widzieliście to zwykłe spaghetti nazwane architekturą heksagonalną - jeśli tak, to nie dziwi mnie to negatywne nastawienie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
architektura heksagonalna to jest tylko fancy określenie na zasadę programowania pod interfejs (plus zupełnie zbędna konwencja nazywania komponentów portami lub adapterami). Samo programowanie pod interfejs jest z kolei bardzo przydatne, choć oczywiście i tutaj widziałem implementacje kompletnie z czapy.

@tylko_zerknalem: dokładnie, nie ma co brandzlować się nazewnictwem danych rozwiązań, ale separacja, którą promuje architektura heksagonalna jest bardzo na plus - jednym słowem oddzielamy to co faktycznie ważne (esencję) od szczegółów
  • Odpowiedz