Hej Mirki #sysops i #serwery lub może trochę #programowanie - mam pytanko, odpalam sobie czasami jakieś swoje małe sideprojekty głównie w stacku LAMP/LEMP, w tej chwili robię to na małych VPSach w DigitalOcean, ale pusty MySQL potrafi zabić te maszynki po parę dolców z 1GB ramu i to się już robi problematyczne. Zastanawiam się nad zakupem fizycznego dedyka na OVH i korzystaniem z wirtualizacji, bo z tego co piszą mają tam opcję Proxmox VE. Podpowiecie jak bardzo ciężkie (dla #programista15k backend) to jest w skonfigurowaniu żeby odpalać sobie takie wirtualki, czy ten pomysł ma w ogóle sens na dedykach z najniższej półki? Czy może znacie jakieś lepsze rozwiązanie?
@Hauleth: to się robią niepotrzebne koszta na taką zabawę, najtańsze VPSy są po 12$, razy dwa to 24$ za jeden sideproject z biednym setupem, a cały dedyk na OVH można mieć za 120zł/mc ¯\(ツ)/¯
@adrian1207: gdzie masz takie drogie VPSy? Do tego masz pełno firm oferujących hosting DB za Ciebie. Jak jesteś skłonny porzucić MySQL na rzecz czegoś porządniejszego, to masz np. Supabase gdzie masz darmowe 500 MB na DB i nie musisz się niczym przejmować.
@adrian1207: do tego jeszcze zamiast do każdego projektu stawiać osobną maszynę na DB, to stawiasz jedną większą maszynę na DB i wszystkie sideprojekty się do niej podłączają.
@Hauleth: aktualnie korzystam z DigitalOcean, są po 4 czy 6$, ale one mają za mało ramu na ten stack, wiec ceny jak na screen
@krytyk__wartosciujacy też się zastanawiałem, ale jednak czasami wychodzę na świat z tymi projekcikami, jeden z nich nawet jest czynnie używany przez kilkuset userów, więc no dom już odpada raczej :(
@adrian1207: do tego jeszcze zamiast do każdego projektu stawiać osobną maszynę na DB, to stawiasz jedną większą maszynę na DB i wszystkie sideprojekty się do niej podłączają.
@Hauleth: no to prędzej, ale różne mam te db, tu postgres, tam mysql, niechciałbym żeby to wszystko się jakoś ze sobą stykało, bo przy nowych projektach często robię jakieś kombinacje i nie raz wywalę cały VPS, a wolałbym nie psuć tych
Wrzuciłem do pralki i suszarki zupełnie nowy sweter Ralph Lauren (90% wełna, 10% kaszmir) za 900zł. Po jego wyciągnięciu jest o 2 rozmiary mniejszy. Co robić, bo głupio mi stracić 900zł na sweter założony 1 raz?
@adrian1207: nie wiem co w praktyce oznacza "małe sideprojekty", ale może homelab, który rośnie razem z nimi? A jak dojrzeją, to wtedy na zewnątrz?
@krytyk__wartosciujacy też się zastanawiałem, ale jednak czasami wychodzę na świat z tymi projekcikami, jeden z nich nawet jest czynnie używany przez kilkuset userów, więc no dom już odpada raczej :(
@Hauleth: no to prędzej, ale różne mam te db, tu postgres, tam mysql, niechciałbym żeby to wszystko się jakoś ze sobą stykało, bo przy nowych projektach często robię jakieś kombinacje i nie raz wywalę cały VPS, a wolałbym nie psuć tych
W wholesaleinternet dają do stosunkowo tanich dedykow /29 IPv4 jeżeli chcesz proxmox i kilka vm z oddzielnym IP każda.
Na oneprovider czasami też się zdarzają ciekawe