Wpis z mikrobloga

Miałem iść spać, ale chleb urósł na tyle, że jak bym zasnął i odłożył to do rana, to by wylał się z formy jak ostatnio, więc muszę piec teraz, oby rodzinka nie była zła za zapachy o 3:33.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arinkao: Pewnie tak, ale miejsca już nie ma na małe rzeczy, a co dopiero na formę z bochenem, dziś ledwo dopchałem do lodówki ciasto na focaccię, talerzyki z cebulami, czosnkami, oliwkami, rozmarynem i pomidorami, bo rano będę to robić i piec. xD
  • Odpowiedz
@michail-filippo: Jakoś na wieczór zrobiłem, chyba zakwas żytni był bardzo aktywny. Włożyłem do mikrofalówki na tryb "rising", więc przez godzinę sobie jeszcze rosło w odpowiednio wysokiej temperaturze. xD Tak, co tydzień w sobotę właśnie gości na stole świeżutki ciemny chleb na zakwasie i to taki w zdrowej wersji, z pokruszonymi w środku ziarnami dyni, słonecznika, płatkami pszenicznymi, żytnimi, gryczanymi, owsianymi i jęczmiennymi, do tego sezam i czarnuszka, a na górze
  • Odpowiedz
Gadasz jak jakaś dziewoja krasna... tylko to pieczenie zakwasu w mikrofali mi się średnio widzi.
Jakbyś im nagle z laserów w-----ł :D Ale co ja będe p-------ł jak chlebek smakuje :)
Choooociaż brzmi to jak jakieś zaklęcie
" a na górze posypane makiem, z masłem"
Pozdrawiam.
  • Odpowiedz