Wpis z mikrobloga

@model_wygenerowany_na_wykoppl jak można mieć nadmiar białka? mi wyszło że mam jeść ok 130gr dziennie ( myślałem że jem spoko tzn dobre mięso, jaja,kefiry itp) a okazało się jak policzyłem to że wychodzi ok 100gr, nie wiem co i ile musiałbym jeszcze jeść żeby mieć nadmiar
  • Odpowiedz
@przemd11: Nadmiar białka w diecie może zaszkodzić wątrobie na kilka sposobów

Zwiększona produkcja amoniaku: Białka są rozkładane w organizmie na aminokwasy, a jednym z produktów ubocznych tego procesu jest amoniak. Wątroba przekształca amoniak w mniej toksyczny mocznik, który następnie jest wydalany przez nerki. Jednak nadmiar białka powoduje zwiększone wytwarzanie amoniaku, co może nadmiernie obciążać wątrobę. U osób z uszkodzoną wątrobą, np. z marskością, amoniak może się kumulować we krwi, prowadząc do encefalopatii wątrobowej, czyli zaburzeń neurologicznych związanych z toksycznością amoniaku.

Obciążenie procesów detoksykacyjnych: Wątroba odpowiada za neutralizowanie toksyn i metabolitów, w tym tych pochodzących z rozkładu białek. Nadmiar białka może nadmiernie stymulować te procesy, zwiększając stres oksydacyjny w komórkach wątroby i przyczyniając się do ich
  • Odpowiedz