Wpis z mikrobloga

Kurde mam dogadanie wszystko i za 2 tygodnie wizytę na założenie aparatu na zęby i się wacham jeszcze.
Mam już 30lat i 2-3 lata to będę nosić, przez ten czas trzeba uważać co i jak się je a później jeszcze ten retainer nosić.
Prosty zgryz będę mieć dopiero w wieku 33-34lat wtedy już będę mamutem.
Nie wiem czy jest sens ehh
#przegryw
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ikimrdbeietocytynal: orzechy i nasiona często miksuje na śniadanie i wypijam. Na ochronie w pracy i jak mam wolne to spożywam w całości. A myślę że niektóre orzechy jak np. nerkowca albo makadamia będzie można jeść, bo one nie są takie twarde, ale to tego ortodonty się zapytam. Nie muszę jesc tych najtwardszych jak laskowe itp
No i masła orzechowe uwielbiam. Więc nie będę rezygnować z orzechów na pewno, bo to
  • Odpowiedz
@anonanonimowy321: ja tez nosze aparat od dwoch miesiecy i ogolnie jest lipa, bo babka co wizyte robi mi tak zwane podywyzszenie zgryzu (naklada jakis tam cement na zęba, żebym nie mógł do końca zacisnąć szczęk, żebym dolnymni zębami nie zachaczał o ogórne zamki) i przez to mam problem z gryzieniem. Ogolnie zalezy czy masz jakies [powazne wskazanie do noszenia aparatu, ja nawet nie wiem czy mialem, bo mialem mlecznego zeba
  • Odpowiedz
@anonanonimowy321:

zakładaj, mam 29 lat i noszę już jakiś czas. czy trzeba aż tak uważać? moim zdaniem nie, orzechów ani innych takich dużo nie jem ale na pewno się nauczysz jak gryźć żeby nie uszkodzić. polecam też od razu kupić irygator, np. jakiegoś waterpika

może być wojna i zginę wcześniej, więc nie wiem czy się
  • Odpowiedz
@anonanonimowy321 tylozgryz najczęściej jest związany z problemami na poziomie kości i wymaga operacji, Sam aparat może wyciągnąć zęby pod nienaturalnym nachyleniem i potem powodować ich uszkodzenie. Czy twój ortodonta współpracuje z chirurgiem szczękowym?
  • Odpowiedz