Wpis z mikrobloga

Hej, mirki, pomożecie? Szukam ekspresu do kawy dla rodziców na 50 rocznicę śubu :) Budżet około 3 tys. zł, wymagania: łatwy w obsłudze i czyszczeniu, nie musi być dużo kaw do wyboru, ale z mlekiem musiałaby być. Dodatkowe punkty miał by ekspres, w którym dałoby się zrobić gorącą czekoladę (da się tak w ogóle? Automaty np. na stacjach tak robią).

#kawa #ekspresdokawy #pytanie #pytaniedoeksperta
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@Z0nk0 ja tam się wuja znam i preferuje manualne kolbowe ekspresy ale te z czekoladą to chyba bardziej takie przemysłowe bo musi być osobny zbiornik na tą czekoladę i to głównie komplikuje sytuację.
Z czyszczeniem w automatycznych jest zawsze tak samo. Podchodzisz by zrobić kawę i dostajesz komunikaty, uzupełnij wodę, nasyp kawę oproznij fusy, skropiny, czas na odwadnianie a czy ma pan naszą aplikację, a czy hitler miał rację? A ty
  • Odpowiedz
@Z0nk0: saeco sm6585/00, 6580/00, 6580/20 - to bliźniacze modele, różnią się kolorem, cenowo podobnie, raz jeden kolor tańszy, innym razem drugi

czekolada to tylko gorące mleko i proch w kubku
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior: Ten saeco wygląda OK, czy jest też prosty w obsłudze? Wiesz może, czy panel sterowania jest w języku polskim? I ewentualnie mógłbyś doradzić, co dodatkowego trzeba do niego dokupić - jakieś filtry, chemie, smary?
  • Odpowiedz
@Z0nk0: Dla mnie jest prosty. Musi być po polsku xd
Saeco ma filtr wody, zdaje mi się, że jeden powinien być w komplecie. Następne trzeba dokupywać. Na ile starcza to zależy ile kaw się robi. Ogólnie kilka miesięcy.
Co do czyszczenia to takie podstawowe czyszczenie to robi się samo ale raz na jakiś czas wypada wrzucić tabletkę/saszetkę czyszcząc. Ogólnie to zależy do modelu więc musisz poczytać albo pogadaj w jakimś
  • Odpowiedz
A i bez filtru też będzie działało xd filtr tylko chroni przed kamieniem, ale są tabletki usuwające kamień. Ale lepiej go używać jak coś.
  • Odpowiedz