Wpis z mikrobloga

Podatek od pustostanów? Brak
Podatek od zakupu wielu nieruchomości przy jednej transakcji? Brak
Podatek katastralny od którejś nieruchomości? Brak
Regulacja biur nieruchomości, nałożenie pewnych obowiązków na pośredników pod rygorem prawnym i branie prowizji od jednej strony? Brak
Maksymalna kwota wynajmu jak w Berlinie (najlepiej jako % minimalnej w zależności od metrażu/ilości pokoi)? Brak
3 proste podatki uzdrawiające rynek nieruchomości + mały bonus w celu naprawienia patologii rynkowej i od razu znalazłyby się pieniążki na BK0%, który pewnie okazałby się niepotrzebny.
#nieruchomosci
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Hatespinner: paradoksalnie 99 letni wynajem jest uzdrowieniem sytuacji, w sporej ilości krajów masz wynajem na 80-150 lat, a nie wieczyste prawo własności. I ciężko żeby miasto-pansteo niewiele większe od Gdańska, ale mające 12 razy więcej ludności oferowało każdemu 150m².
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: podatki mają różne funkcje. Obecnie opodatkowanie kapitału ma preferencyjną stawkę w przypadku nieruchomości powodując duży napływ środków na ten rynek. Powoduje to pompowanie marz, nierówność nabywców (jaden z fundamentów wolnego rynku). Więc tak dodatkowe opodatkowanie lub chociaż zrównanie opodatkowania do podatku z zysków kapitałowych (podatek belki) mógłby być rozwiązaniem. Szczególnie że w teorii część z powyższych pomysłów jest wycelowanych tylko w spekulacujno-inwestycyjna część rynku. Jeżeli mówimy o gospodarce to
  • Odpowiedz
@Paayor:

paradoksalnie 99 letni wynajem jest uzdrowieniem sytuacji

Jak uzdrowiło sytuację, ty kolosalny dzbanie, jak k---a wyżej wytłumaczyłem ci problem. Żeby żyć na poziomie mieszkaniowym pracownika Kauflanda z Grudziądza, w Singapurze musisz mieć z 80k $ MINIMUM. A nie, czekaj k---a, mieszkaniec Grudziądza ma samochód, czyli coś o czym w Singapurze random jak ty może sobie
  • Odpowiedz
@JebawczanRysionu: to w tym dziwnego że się dopieprzasz do czyjejś własności. wara Ci od tego ile kto ma mieszkań i czy w nich śpi czy wali gruchę codziennie w innym miejscu. Jak chce i go stać to niech sobie mieszka codziennie w innym SWOIM mieszkaniu. CH ci do tego
  • Odpowiedz
  • 0
@Hatespinner: Właśnie pokazałeś że te epitety które kierujesz idealnie opisują Twoją osobę - cały czas mówimy o państwie, które ma prawie 7000os/km2, gdzie w Polsce rekordowe Legionowo nie przekracza 4000os/km2. Mimo tego ludzie chcą tam mieszkać i ich stać, więc realny problem widzi taki wykopek jak ty.
Czym się różni 100 letni lub dożywotni wynajem od braku własności? Clue powinno być takie, że pracujesz na siebie i co najwyżej swoje
  • Odpowiedz
  • 2
@Paayor nadal się nie nauczyliście. Żaden podatek, z tego co mnie pamięć nie myli, nie wyszedł na dobre.
Jeśli się mylę, podaj mi przykład dobrego podatku.
  • Odpowiedz
@Paayor:

Mimo tego ludzie chcą tam mieszkać i ich stać, więc realny problem widzi taki wykopek jak ty.

Zajebiscie, wolny rynek pokazuje, że są ludzie którzy zgodzą się pracować za 5pln za godzinę, to czemu by im nie pozwolić? XD Jeżeli jesteś jakimś gimbusem, to weź od razu powiedz, bo nie ma sensu robić ci wykładów z podstaw
  • Odpowiedz
@JebawczanRysionu: porównywać powietrze w którym wszyscy żyjemy z mieszkaniem które ktoś musiał wybudować to trzeba być upośledzonym...

póki istnieje państwo, to coś trzeba opodatkować

owszem najlepszy i najbardziej sprawiedliwy byłby podatek pogłówny. Każdy w danym roku ma zapłacić taką samą kwotę która ma państwu wystarczyć na pokrycie wszystkiego tego co państwo ma zapewnić. Służby porządkowe, sądownictwo, wojsko no i podstawową opiekę zdrowotną szpitale, SORy, drogi itp. O resztę powinni się
  • Odpowiedz
@Arrgon: widać że to ty jesteś upośledzony bo ja porównuje powietrze w którym wszyscy żyjemy do ograniczonej przestrzeni w której wszyscy żyjemy. Jej ograniczanie i jednoczesne nieużywanie jak najbardziej powinno być opodatkowane. Co ma "ktoś to musi wybudowac", do podatku katastralnego? Nikt tu nie mówi o tym że deweloper ma budować za darmo
  • Odpowiedz
@Arrgon:

owszem najlepszy i najbardziej sprawiedliwy byłby podatek pogłówny. Każdy w danym roku ma zapłacić taką samą kwotę która ma państwu wystarczyć na pokrycie wszystkiego tego co państwo ma zapewnić. Służby porządkowe, sądownictwo, wojsko no i podstawową opiekę zdrowotną szpitale, SORy, drogi itp. O resztę powinni się martwić wszyscy z osobna.

Super fantazja, może za 150 lat będzie to zaimplementowane, ale nie wiem czemu ze swoimi bajkami w---------z się w
  • Odpowiedz
@JebawczanRysionu: nie mamy ograniczonej powierzchni jeśli chodzi o MIESZKANIA można na tej samej powierzchni wybudować dużo więcej mieszkań wystarczy iść w górę nie w bok można to wymusić planami zagospodarowania przestrzennego
  • Odpowiedz
@KoltajlPszeniczny: możesz sobie wyobrażać co chcesz, jeśli chcesz poznać prawdę to zapytaj. Mam prawie 40 lat i nie powtarzam korwinowskiego p---------a, tylko zastanawia mnie rozrośnięty aparat państwowy okradający nas co roku na miliony i ludzie którzy chcą dosypywać do tych wiaderek więcej kasy. Czyli ty kolego chcesz za wszeką cenę opłacić więcej politykom aby mogli więcej ukraść z podatków, brawo.
  • Odpowiedz