Wpis z mikrobloga

Podatek od pustostanów? Brak
Podatek od zakupu wielu nieruchomości przy jednej transakcji? Brak
Podatek katastralny od którejś nieruchomości? Brak
Regulacja biur nieruchomości, nałożenie pewnych obowiązków na pośredników pod rygorem prawnym i branie prowizji od jednej strony? Brak
Maksymalna kwota wynajmu jak w Berlinie (najlepiej jako % minimalnej w zależności od metrażu/ilości pokoi)? Brak
3 proste podatki uzdrawiające rynek nieruchomości + mały bonus w celu naprawienia patologii rynkowej i od razu znalazłyby się pieniążki na BK0%, który pewnie okazałby się niepotrzebny.
#nieruchomosci
  • 76
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@zenon_z_chorzowa1: obniżanie podatków na niektóre rzeczy jak najbardziej za (kwota wolna x12 minimalna, 2 próg podatkowy x60 minimalna lub inna wartość, 3 próg podatkowy od duuużo większej wartości, czyli jakieś 10 mln zł. Zrównanie VAT do sąsiadów z okolicy, żeby nie opłacało się kupować niektórych rzeczy za zachodnią granicą i przewozić do Polski, można znaleźć dużo rzeczy, gdzie podatki tworzą patologię. Tutaj mają ją ukrócić.
  • Odpowiedz
@Brzydka_Prawda: oddać nie możesz, bo musisz zapłacić podatek od darowizny xD

Spaść i gnić też tak sobie nie mogą, bo fermentacja całego sadu może być siedliskiem chorób

Masz specjalną zniżkę dla rolników? To rewelacja! Czyli Ty możesz mieć ulgi, bo jesteś pan rolnik, a ja nie mogę, bo jestem pan nierolnik, mimo że wytwarzam coś co jest do uzytku przez
  • Odpowiedz
oddać nie możesz, bo musisz zapłacić podatek od darowizny xD

jeżeli sam sobie przyjedziesz, zbierzesz i zabierzesz nie mam obowiązku pobierać od ciebie opłaty

poza tym mogę przekazać swoje jabłka w darowiźnie bez konieczności opłacania vatu jeżeli oddałem je na cele charytatywne

Spaść
  • Odpowiedz
@Brzydka_Prawda: Ale wiesz, że w żadnym cywilizowanym kraju za niezaplacenie czynszu na czas nikt nie może na własną rękę kogoś z chaty usunąć, nie?

Bo wiesz, że tak naprawdę to za żadne zadłużenie nie możesz niczego zrobić własnoręcznie, bo są na to paragrafy?

A wiesz też, że gdybyście Wy, dorobieni panowie władcy świata nie windowali sztucznie cen wynajmów na skalę europejską przy zarobkach takich jakie mamy to by Wam każdy
  • Odpowiedz
@Zly_On dokładnie. Dodatkowo nie ma alternatywy. Nie masz gdzie mieszkać to musisz łaskawie pana właściciela błagać na kolanach żeby mu zapłacić i moc mieszkać. Jak dla mnie państwo powinno wybudować stała deweloperske i dać alternatywę.
  • Odpowiedz
  • 3
Ten podatek od pustostanów to nie jest znowu taka prosta sprawa. Spora część budynków liczona jako pustostany jest w bardzo złym stanie, lub ma wady konstrukcyjne. Dodajmy do tego mieszkania z niejasnym stanem prawnym i domy na opuszczonych wsiach, których nikt nie chce.

Oczywiście, należy walczyć ze spekulacją, ale nałożenie podatku na wszystko, co według GUSu jest pustostanem i liczenie że to rozwiąże problem to wylewanie dziecka z kąpielą
  • Odpowiedz
@wykopanywykopek: wiesz, w normalnych krajach są mieszkania socjalne, które są przyznawane pod pewnymi rygorystycznymi warunkami.

Ale też w normalnych krajach wynajem podstawowego mieszkania nie przekracza 25% średniej wypłaty miesięcznej. W takiej Norwegii w mieście taniej obecnie wynająć dom (!) niż mieszkanie większe niż 50m2. Chore.
  • Odpowiedz
  • 0
@Lwke: To wszystko da się zapisać w ustawie i odpowiednio uregulować. Budynek wymagający remontu? Pismo do odpowiedniego organu i decyzja o złym stanie budynku z obowiązkiem remontu lub sprzedaży w ciągu 1-3 lat. Lokal wymagający remontu? Też. Definicja pustostanu? Lokal zużywający minimum XX danych zasobów w określonym okresie czasowym. Niektóre miasta wzięły się za Airbnb, ale tutaj wstrzymałbym się do momentu zobaczenia realnych zmian powyższych rozwiązań. Jeżeli chodzi o wsie,
  • Odpowiedz
więcej podatków!!! To jest zawsze ekstra pomysł. Nie proponujesz likwidacji żadnego tylko prosisz o więcej. Geniusz!!!

@zenon_z_chorzowa1: Żeby obniżyć jednym podatki trzeba podwyższyć innym, nawet Mentzen mówił, że większość wydatków jest stała i nie da się z nimi nic zrobić.
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem: Tylko że nie da się pracować bez kapitału.

Żeby być kasjerem w biedrze, ktoś musiał zainwestować miliony w zbudowanie sklepu i ogarnięcie logistyki.

Żeby jeździć na uberze, ktoś musiał kupić furę a ktoś inny zbudować
  • Odpowiedz
czyli co? przymus wynajmu?

@Brzydka_Prawda: nie, czemu? OP napisał o podatku od pustostanu. Nie chcesz go płacić, to albo sprzedajesz mieszkanie, albo wynajmujesz ¯_(ツ)_/¯

W samym tylko Krakowie jest 60k pustostanów. 60 TYSIĘCY! Cały Zamość mógłby się przeprowadzić do Krakowa, gdzie każdy jeden Zamojszczak mieszkałby SAM w mieszkaniu, a nadal by wystarczyło. Nie uważasz, że to patologia?
  • Odpowiedz
@zenon_z_chorzowa1: póki co to nieruchomości to są zwolnione z podatku. Od najmu płacisz mało, jak zarobisz ciężka pracą to jeszcze w drugi próg wpadniesz a jak z wynajmu to cyk, nagle podatek jest 2x niższy. A może nie chcesz wynajmować tylko "hehe ulokować" kapitał? Tylko mury. Od lokaty płacisz belkę, od akcji płacisz belkę a nieruchomości jak potrzymasz kilka lat to nagle magicznie są zwolnione z podatku. To jest chore
  • Odpowiedz