Wpis z mikrobloga

Zamówiłem komputer w @morele_net z usługą montażu.
Po podłączeniu karty graficznej do portu HDMI nie ma żadnej reakcji – monitor nie wykrywa sygnału. Próbowałem z dwoma różnymi monitorami i trzema przewodami, w tym również z kablem DISPLAYPORT, ale bez rezultatu. Klawiatura i mysz również pozostają nieaktywne. Wyjmowałem kartę, ponownie podłączałem kable zasilające, ale to nie przyniosło żadnych efektów. Przeprowadziłem aktualizację BIOS-u, jednak to również nie rozwiązało problemu. Po odłączeniu karty graficznej i podłączeniu monitora do zintegrowanej karty, wszystko działa poprawnie. Włożyłem starą kartę graficzną i również nie było żadnych problemów. Gdzie może leżeć przyczyna? Czy to kwestia zasilania, możliwej niekompatybilności, czy może karta została uszkodzona podczas transportu, zwłaszcza że była zamontowana w komputerze?

#pcmasterrace #informatyka #hardware #pc #komputer #komputery #msi #amd #ryzen

Parametry:
Zasilacz MSI MPG A650GF 650W (306-7ZP0A11-CE0)
Chłodzenie CPU Endorfy Fortis 5 (EY3A008)
Płyta główna MSI B650M GAMING PLUS WIFI
Procesor AMD Ryzen 7 7700, 3.8 GHz, 32 MB, OEM (100-000000592)
Obudowa Genesis IRID 505 V2 MIDI TOWER (NPC-1517)
Wentylator Genesis Oxal 120 Czarny 3-pack (NGF-2043)
Dysk SSD Samsung 990 PRO 2TB M.2 2280 PCI-E x4 Gen4 NVMe (MZ-V9P2T0BW)
Karta graficzna Gigabyte Radeon RX 7800 XT Gaming OC 16GB GDDR6 (GV-R78XTGAMING OC-16GD)
Pamięć Lexar Ares RGB, DDR5, 32 GB, 6400MHz, CL32 (LD5EU016G-R6400GDLA)
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pawel86: czy karta była dodatkowo zabezpieczona do transportu? Takich ciężkich kart nie powinno się montować w płycie do transportu.
  • Odpowiedz
  • 0
@MickM: Była "zabezpieczona" jakąś uformowaną pianką, prawdopodobnie styropianem, ale wyglądało to mało profesjonalnie, więc obawiam się, że to niewystarczające zabezpieczenie. Jutro zrobię zdjęcie, żeby pokazać, jak to było zapakowane.
  • Odpowiedz