Wpis z mikrobloga

Siema Mireczki!

Planuję zakup mebli kuchennych z systemu METOD i mam pytanie dotyczące montażu. Chciałbym zainstalować górne szafki o wysokości 100 cm, ale najpierw chcę zamontować sufit podwieszany o wysokości 11 cm. Chciałbym, aby od góry układ wyglądał tak: najpierw sufit podwieszany, potem listwa dekoracyjna ENKÖPING o wysokości 2,8 cm, a pod nią szafki kuchenne.

Z tego, co się dowiedziałem, w wytycznych dla montażu przez IKEA jest informacja, że minimalna wysokość panelu maskującego musi wynosić 5 cm i z tego powodu są obawy, że monterzy mogą odmówić montażu, jeśli odległość będzie mniejsza dlatego projektanci nie zaakceptują taki projekt ale czy listwy dekoracyjne można traktować jako panele maskujące?

Czy ktoś z Was miał podobny problem? Przyznam szczerze, że trochę się w tym pogubiłem i nie wiem, co robić. Na odległość 5 cm nie mogę sobie pozwolić, albo po prostu nie chcę, bo wizualnie będzie to wyglądać słabo dlatego chcę, żeby odległość między sufitem a szafkami wynosiła w przybliżeniu 3 cm.

#ikea #remontujzwykopem #kuchnia
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MamDobreGeny: spodziewałem się tego pytania, więc śpieszę z odpowiedzią ;) Najbliższy możliwy termin spotkania z IKEA to wtorek, a ja potrzebuję tej informacji na jutro. Niestety, konsultanci nic nie wiedzą i każą umawiać się z projektantem.
  • Odpowiedz
@fljotavik9090 rozumiem. Ja mam też kuchnię z ikei i wszystkie tego typu sprawy załatwiłem na tym spotkaniu online w ramach projektowania. Osoba która ze mną rozmawiała zrobiła notatki i majstry które przyjechały montować miały te notatki i wiedziały co i jak.
  • Odpowiedz
@fljotavik9090: @MamDobreGeny Ikea potrafi robić takie cuda przy planowaniu montażu, że głowa boli. Lepiej wziąć do tego ogarniętą firmę z zewnątrz niż liczyć na ich pomoc. Jak dwa lata temu robiliśmy kuchnię i chcieliśmy wziąć montaż z Ikei, to kazali nam jakąś listwę wzdłuż ściany montować we własnym zakresie, bo inaczej w związku z rurą, która idzie wzdłuż ściany oni nie wykonają usługi. Co ciekawe zaczęli wydłużać terminy w
  • Odpowiedz
@fljotavik9090: jak montowałem szafki z ikei to blendowałem je zamówionymi w hurtowni paskami z białej płyty dobranej pod kolor tej ikeowskiej. Na górze dawałem właśnie taki pasek 2,8cm
  • Odpowiedz
@fljotavik9090: mam szafki metod zamontowane pod sam sufit podwieszany bez konieczności użycia jakiejkolwiek listwy u góry. Montowałem sam wg swojego pomysłu. Konieczne było wycięcie regipsu na niepełną głębokość szafek, żeby na poluzowanym na maxa wieszaku i bez założonych dolnych dystansów za szafką, dało się zawiesić szafkę. Np. we wnęce 180cm, gdzie wiszą 3 szafki 60, wycialem na środku jakieś 70cm regipsu, wieszałem tam szafki i rozsuwalem na lewo i prawo,
  • Odpowiedz