Wpis z mikrobloga

Mireczki, muszę się aż pochwalić ( ͡ ͜ʖ ͡)

Od zawsze chciałem zrobić coś z czego, ktoś będzie zadowolony.
Więc zacząłem się bawić w gry VR, na filmiku pierwsze kroki w jej tworzeniu.

Cały dzień, od 10 rano zajęło mi zaprojektowanie szuflad, tak aby mogły pomieścić przedmioty i fizycznie w nich być odkładane tak jak robimy to w realnym życiu.
Tak samo pisanie skryptów do podnoszenia przedmiotów i ich fizykę w świecie gry (choć nie wszystko działa, jak butelka z winem xD)

Gra w założeniu ma być gatunkiem Horror - Escape Room z nietuzinkowymi poziomami.
Dlatego jest ciemniej a światło migocze.
Na jednym trzeba znaleźć klucz w szufladzie, na innym trzeba wpisać kod widoczny na jednym z zdjęć w pokoju, a jeszcze inny wymaga podniesienia siekiery i po prostu rozwalenia drzwi w drobny mak ¯\(ツ)/¯
Podgląd dodany prosto z programu, trochę kamerą trzęsie

MePix - Mireczki, muszę się aż pochwalić (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) 

Od zawsze chciałem zrobić coś...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 3
@Shirde-_-: Mało nie jest, virtual desktop został pobrany prawie milion razy (taka akpa do zarządzania vr fajna)
Sam HL Alyx ma około 100k ocen, 42k w peaku
VRChat ma ponad 200k ocen

Gracze są, a jak fajnie mi się uda ją zrobić, to większa szansa na sukces, bo mało gier na vr jest w sumie (fajnych)
  • Odpowiedz
  • 0
@xyz_xyz: To nie jest nawet zamknięta pre-alpha.
Tylko podgląd pierwszej z mechanik w grze, światła w pokoju będą dostosowane od odpowiedniego poziomu, o to się nie martw
Za jakieś 6miesięcy będzie lepiej ( ͡º ͜ʖ͡º)

@fizzly A dziękować, jestem dumny jak z pińcetplusa,
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: Ale czemu? Ona ma migać ze względu na lore gry, nie ma dawać pełnego światła ciągłego
Za duże światło? Czy, że po prostu miga?
  • Odpowiedz
Ona ma migać ze względu na lore gry

@MePix: w jakim prawdziwym świecie masz migające latarki? Jakie latarki migają? To nie zepsuta świetlówka na suficie ;)
równie dobrze możesz tam wrzucić słoik z świetlikami ;)
  • Odpowiedz
  • 0
@hrumque: Ale to nie jest prawdziwy świat, wziąłem migającą latarkę jako ledwo już żywą, wyczerpującą się, nadającą trochę takiego obrazu do tematyki poziomu

Jakby świeciła cały czas, to nie byłaby mi potrzebna.
Pytam serio, bo co rusz w horrorach znaleziona latarka przerywa, migocze i się czasem wyłącza
  • Odpowiedz
@MePix i takie coś już pokazuje, że twórca ma odbiorcę za idiotę. To w filmach jest coś tak wkurzającego, jak pisk opon na piasku, albo "coś zabija nas jednego po drugim. Rozdzielmy się więc..."
  • Odpowiedz
  • 1
@Shirde-_-: Tak, miałem z nim problemy, ale nie wiem czemu za pierwszym razem.
Nie dało się ekranem na PC sterować a gry działały jak guano.

Kupiłem drugi raz po zwrocie i działa poprawnie, nie wiem czemu, nie wiem jak
Ale za drugim razem jest jak opisywane na wykopie.

A ustawienia takie same jak za pierwszym razem
  • Odpowiedz