Wpis z mikrobloga

#yerbamate #yerba #yerbamatewykopclub #yerbatime

Wracam po czasie do picia yerby i pytanie - jak to jest curado w przypadku matero z okutym palo santo. W necie widzę dwie sprzeczne narracje:

- pierwsza koniecznie trzeba;
- druga nie, bo tłuszcz (oliwa) "zapycha" drewno, co ma przekładać się na gorsze walory smakowe. Samo curado ma tylko sens dla naczyń bez okucia, aby nadać mu większej wytrzymałości na pęknięcia (co wydaje się logiczne dla naczynia, które może przeciekać z racji braku okucia).

Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ja tam robilem takie polowiczne, bo tylko same fusy trzymalem przez noc, bez zadnych tluszczy i wszystko git.
W srodku nie spekane, zadnej plesni itp.
Raz na jakis czas tylko wyparzam wrzatkiem i tyle.
  • Odpowiedz
@Umeraczyk: Na zdrowie! A te kubeczka robią różnicę, może nie tak dużą, ale jak już spróbujesz to (przynajmniej w moim przypadku) ciężej się pogodzić z piciem ze zwykłego naczynia. Teraz zakupiłem kolejne po kilku latach i stąd te pytanie o curado.
  • Odpowiedz