Wpis z mikrobloga

Czy ktoś mógłby polecić laptopa 15" za ok. 1500zł, który nie rozleci się na kawałki po 5 latach? Mój tato szuka następcy swojego Lenovo, który po paru latach użytkowania jest cały połamany. Zawiasy ekranu rozwalone, śrubki obudowy wypadły już lata temu, kabel ładowania lata na wszystkie boki i trzeba go przyklejać taśmą izolacyjną, aby w ogóle móc korzystać z laptopa. Budżet jest ograniczony, więc pewnie nie uda się za tą cenę dorwać czegoś z aluminiową obudową. Co do podzespołów nie ma żadnych wygórowanych wymagań, jako że będzie użytkowany głównie, jeśli nie wyłącznie, do przęglądania internetu, więc najbardziej wymagającą czynnością będzie prawdopodobnie oglądanie filmu full hd na youtubie. Z doświadczenia wiem, że wiele plastikowych laptopów wygląda właśnie w ten sposób po kilku latach użytkowania. Czy jest coś na rynku co przetrwa próbę czasu?
#komputery #laptopy #windows #elektronika
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dundermilffin: Z nowych nie polecę nic. Jakość tych laptopów jest taka sobie. Z używanych można się skusić na Thinkpada E15 lub L15 (z Ryzen 5 lub i5). Przy czym to już jest sprzęt 5 letni i może być z nim różnie (alternatywą są sprzęty jeszcze starsze). Trzeba uważać na klawiaturę w ofertach, bo sprzedają z różnymi śmiesznymi. Osobiście mam Thinkpada e14 (tj. 14") z tamtego okresu i jest solidnie zrobiony.
  • Odpowiedz
@dundermilffin: Powiem Ci kolego, ja ogólnie kolekcjonuję ThinkPady i jestem ich fanem. Dobra oferta jak masz zaufanie do tego sprzedawcy. Trochę mi ta gwarancja producenta nie pasuje. Procesor 10tej generacji ma już cztery lata a ma gwarancję 04.2025 r. Więc musiałby mieć łącznie 5 lat gwarancji. Coś tu nie pasi. Normalnie gwarancji masz 2 lata, więc albo 3 lata leżał nieużywany od nowości albo jakiś wałek.
  • Odpowiedz
@kidi1: Poczytałem conieco o Thinkpadach i zgodnie z Twoją opinią mają dobrą renomę. Co do sprzedawcy to znalazłem go właśnie na wykopie i złego słowa o nim nie słyszałem. Opinie też wydają się być wiarygodne. Najwyżej go zwrócę, bo z polityki Allegro wynika, że sprzedawca ma obowiązek przyjąć zwrot bez podania przyczyny w ciągu 2 tygodni. Także myślę, że zaryzykuję i go kupię. Dzięki bardzo za pomoc
  • Odpowiedz