Wpis z mikrobloga

Pytanie do Mirków spod #rower - czy możliwe jest mieć całkowicie cichy rower? Tzn, że nic nie strzela w napędzie, nie cyka nic nie stuka nic nie puka?
Mam zadbany rower na porządnym osprzecie, co tydzień generalne czyszczenie napędu, wszystko nasmarowane, wyregulowane, linia łańcucha co do milimetra praktycznie i k---a ciągle coś słychać. Coś cykało w okolicy mostka - zdjąłem i wyczyściłem mostek, cały widelec, całe stery, na nowo przesmarowalem, wyczyściłem śruby i gniazda, zalałem klejem do gwintów... Był spokój na tydzień i znów coś k---a słychać (°°
Stwierdziłem, że j---ć, jeżdżę sobie dalej i teraz coś cyka w okolicy suportu. Zdjąłem wszystko, korbę, miski, pedały itp, wyczyściłem, przesmarowalem, złożyłem. Cisza :) mija 100km znów k---a coś cyka ( ͡° ʖ̯ ͡°)
Da się mieć w ogóle cichy rower? Kumpel podjeżdża jakimś miejskim rowem typu hi-ten 18kg 3 biegi i daję słowo, że działa ciszej i "gładziej", niż ten mój cudak.
Nie mam już sił do tej k---y #pdk
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Iifeform: da się. ale trzeba mieć rower za więcej niż 5 tysięcy, a i tak zawsze się coś znajdzie w droższym co stuka ;) najczęściej są to niskiej jakości podzespoły które wpuszczają piach z wodą i lecą ze smarem między metal a metal. wyższej jakości podzespoły są lepiej uszczelnione po prostu i mają lepszą konstrukcję... korby na kwadrat to gowno czasem nie przejeżdża 400km. tanie korby zdrapują się po 1500km
  • Odpowiedz
  • 0
@Ojtamtam: Rama z aluminium właśnie @eugeniusz_geniusz ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@ShpxLbh: @melba no właśnie wychodzi, że nie wiem, bo mimo środków zapobiegawcxych dalej k---a coś słychać. Dzisiaj zmieniam pedały na inne platformowe i zobaczymy na ile km wystarczą i czy cykanie ustanie. Wychodzi, że co 1000km trzeba zmieniać suport, kupiłem jakiś nukeproof z azotkiem tytanu na łożyskach i chje muje i dalej
  • Odpowiedz
  • 0
@4x80: Dolan Pre cursa - praktycznie fabryka, tylko prosta kierownica. Dzwona nie było, nawet w deszczu nie jeżdżę, tylko dla przyjemności w weekend zrobię traskę czy dwie pod 50-60km. Choć z przyjemnością ma to coraz mniej wspólnego... Chyba znów zacznę jeździć z słuchawkami ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • Odpowiedz
Dolan Pre cursa

@Iifeform: Przepiękny rower, zazdro. Stawiam na stery, compression ring i podkładki, luzy. Ogarnij czy miski sterów jak oryginalne nie mają luzów w rurze ramy ale dla spokoju bym je wybił, nasmarował.... I co to za stery bo teraz są na maszynowych i aluminiowe miski ale kulki jak zadbane są niezniszczalne. Może masz zalane, luzy, obejrzyj rurę od widelca w punktach łożysk może wytarta...

To bardzo fajna konstrukcja
  • Odpowiedz
  • 0
@4x80: dzięki! całe stery, widelec itp już przesmarowane i dopieszczone, dalej strzela jak się stanie na korbie i trochę przyciśnie na kierownicę. Tam są stery zintegrowane , więc nawet nie ma co wybijać, wszystkie wianki wyczyszczone itp. Z tą korba to zostaje wymiana na nowe pedały, bo teraz mam jakieś nylonowe dartmoory na łożyskach ślizgowych, to może one nie dotrzymują tempa :) w każdym razie zamieniłem rower fitness 1x10 na
  • Odpowiedz
@Iifeform:

Tam są stery zintegrowane , więc nawet nie ma co wybijać

@Iifeform: A to twój rower od nowości? Skąd wiesz?

btw. Chyba sobie zrobię podobny rower. Dzięki za pomysł.
  • Odpowiedz
@Iifeform mi coś pykało z tyłu i też wydawało mi się że suport, że ośka, że śruby, że przerzutka. Poprawiłem co mogłem i dalej pykało. Okazało się później że to szprychy były poluzowane i kilka wymagało dokręcenia. Sprawdź czy czasem to nie to.
  • Odpowiedz
  • 0
@damyrade: dzięki za odzew! Jednak winne okazały się pedały. Tylko teraz zamiast czerpać przyjemność z jazdy, to tylko nasłuchuję nerwowo nowych trzasków. Głowa zepsuta już ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz