Wpis z mikrobloga

Minął 58. (z 73) dzień wakacji.

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wypadków śmiertelnych w których zginęło 8 osób.

281 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
305 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
37 osób zmarło w ciągu 30 dni od zdarzenia drogowego w którym uczestniczyło.

Czyli w trakcie wakacji w 318 wypadkach zginęły w sumie 342 osoby.

W poprzednim roku statystyki po 58. dniu wakacji wyglądały następująco:

Rok temu:
6 wypadków / 7 ofiar śmiertelnych w ciągu ostatniej doby - Link do wpisu.
326 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji
360 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji

Ponadto z wczoraj:
457 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących w ciągu ostatniej doby co daje
17.543 zatrzymanych nietrzeźwych kierujących od początku wakacji

55 wypadków drogowych w ciągu ostatniej doby co daje
4.087 wypadków drogowych od początku wakacji

54 rannych w wypadkach w ciągu ostatniej doby co daje
4.667 rannych w wypadkach od początku wakacji

Utonięcia:
1 utonięcie w ciągu ostatniej doby
144 utonięcia od początku wakacji

UWAŻAJCIE NA SIEBIE!
i na debili na drodze

źródło mapy
interaktywna mapa
DLACZEGO MAPA PODZIELONA JEST W TEN SPOSÓB
źródło dodatkowych statystyk
źródło statystyk o utonięciach

-------
Jeżeli podoba Ci się to co robię, to możesz postawić mi wirtualną kawę. buycoffee.to/salido Dziękuję!

#smiertelnewypadki
Salido - Minął 58. (z 73) dzień wakacji. 

W ciągu ostatniej doby miało miejsce 7 wyp...

źródło: 1-433025-8

Pobierz
  • 62
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 126
Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:
.

1. Warmińsko-mazurskie. Wypadek na tzw. krzyżówkach barczewskich w gminie Dywity. Kierujący toyotą, wyjeżdżając z Różnowa, nie ustąpił pierwszeństwa motocyklistce. Doszło do zderzenia. Niestety, 29-letnia motocyklistka zginęła na miejscu.
2. Mazowieckie. Wypadek na S7 w okolicach Grójca. Kierujący oplem 35-latek z nieustalonych przyczyn najechał na tył poruszającego się w tym samym kierunku motocykla marki Yamaha. 62-letni motocyklista zmarł pomimo przeprowadzonej akcji reanimacyjnej.
3. Świętokrzyskie. Wypadek na DW 753 w Hucie Nowej w gminie Bieliny. 28-letnia kobieta kierująca motocyklem suzuki na łuku drogi najprawdopodobniej straciła panowanie nad pojazdem i zjechała na przeciwny pas ruchu. Tam doszło do zderzenia z osobowym volkswagenem, którym kierowała 33-letnia kobieta. Niestety 28-letnia motocyklistka zginęła na miejscu.
Salido - Wypadki w kolejności według ruchu wskazówek zegara:
.

1. Warmińsko-mazurski...

źródło: 455608153_512608851321346_3849252501940969527_n-1140x570

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 32
Liczba wypadków liczona tylko ze świecących kropek - policja czasem dorzuca inne do ogólnej puli.

Wypadki - łącznie 281 po 58. dniu wakacji

W. mazowieckie 38
W. wielkopolskie 30
  • Odpowiedz
@Salido: nawet jakbym miał prawo jazdy to bym bał się jednak wsiąść na motor. Moto jest znacznie mniej na drogach niż samochodów a wypadkow tylko 60% mniej patrząc na te Twoje staty z wakacji. Masakra
  • Odpowiedz
  • 36
@ProstyHuop: zanim ktoś się przywali, że dużo wypadków to typowe zapierdzielanie, to wiele z tych wypadków to nieustapienie pierwszeństwa motocyklowi, bo ktoś często go nie widział
  • Odpowiedz
@Salido: #7 Uff, dobrze że w drzewo nie uderzyli to się nikomu nic nie stało. A nie czekaj, jednak jak się z--------a bez zastanowienia to drzewo aż tak dużo nie zmienia.
  • Odpowiedz
@ProstyHuop: zrobiłem prawko kat. A 5 lat temu, w 2020r. kupiłem moto, ciuchy, kask. Po sezonie sprzedałem i… jakoś od tamtej pory ani razu nie jechałem motocyklem. Choć mam możliwość w każdej chwili przejechać się to jako miłośnika wszelkiej maści pojazdów, nie ciągnie mnie do niego, a śledząc te statystyki trochę bardziej mnie w tym utwierdzają, żeby pozostać w tym stanie.
  • Odpowiedz
to wiele z tych wypadków to nieustapienie pierwszeństwa motocyklowi, bo ktoś często go nie widział

@Kexu: w statystykach policji, bo w prokuraturze albo sądzie często kończy się to umorzeniem z powodu śmierci sprawcy - tj. motocyklisty
  • Odpowiedz
@Kexu często ich nie widać, bo z----------ą i nikt się nie spodziewa 2 metrowego pocisku jadącego ponad 100 w zabudowanym, czy nierzadko 200 na krajówkach.
  • Odpowiedz
Masz statystyki jak to wygląda czy po prostu Chłopski rozum?

@BreathDeath: Tomasz Tosza pisał na X (dawniej Twitter), a na to że SEWiK nie jest aktualizowany po tym jak policja skończy swoje czynności to wynika z przepisów. Zresztą w pozycji "kara" masz w takim przypadku "dochodzenie" - jak się dochodzenie skończyło to już nikt do SEWiK nie wpisuje. De facto ostatnia aktualizacja jest po 30 dniach od wypadku (bo do
  • Odpowiedz
często ich nie widać, bo z----------ą i nikt się nie spodziewa 2 metrowego pocisku jadącego ponad 100 w zabudowanym, czy nierzadko 200 na krajówkach.

@iampapryk: Przez lata jeździłam skuterem, czyli daleko mi było do 100 km/h, a i tak wiele razy kierowcy zachowywali się tak, jakby mnie nie widzieli i wymuszali pierwszeństwo albo wyprzedzali "na trzeciego", prawie doprowadzając do czołowego zderzenia ze mną. I ratowała mnie tylko moja nadmierna ostrożność
  • Odpowiedz
  • 27
@Salido Motocykle stanowią około 5 procent pojazdów w Polsce i przez wakacje mamy prawie połowę zgonów związanych z motocyklami.

Jeżdżenie motocyklami w Polsce to debilizm xD
  • Odpowiedz