Jest tu ktoś, kto ma doświadczenia z rekultywacją i przywracaniem żyzności glebie po intensywnej uprawie rolniczej? Piaszczystej, suchej, nieurodzajnej?
Nawiezienie hummusu & czarnoziemu mnie nie interesuje :)
@mala_rybka to na dzień dobry wjeżdżasz tam z wapnem najlepiej kredą, siejesz gorczycę co ci wyciągnie z dolnych warstw ziemi makro, da dużo próchnicy. To na start oczywiście ( ͡°͜ʖ͡°)
@KapitanONeil czy warto kupić jakieś niewielkich rozmiarów maszyny ogrodnicze / rolnicze? Czy raczej wynajmować do prac albo zagadać do rolnika w sąsiedztwie?
@mala_rybka jak naprawdę masz tam beznadzieję zrobiłbym jak ja mówię. Piach ma to do siebie że jest kwaśny (koniecznie wapnowanie) i nie ma próchnicy. Najszybciej i tanio poprawisz stanowisko w ten sposób co mowie. Posiać gorczycę powapnowac na jesień zaorać i od wiosny bawić się w uprawy ( ͡°͜ʖ͡°)
@mala_rybka zależy jakim areałem dysponujesz ( ͡°͜ʖ͡°) jak żyjesz dobrze z sąsiadami i nie boisz się prosić i są ludzie co ich można poprosić to za flaszkę możesz mieć uprawione bez dotykania się. Ja przynajmniej taki jestem
@KapitanONeil @Rolnikt przez najbliższe 5 do 10 lat zamierzam pracować nad gleba, wykonywać prace przygotowawcze do budowy domu i ogarnięcia przestrzeni działki, więc to nie jest tak, że docelowo będę uprawiać rolę. No, może pomidory, ogórki i jakieś owoce ;). Areał maleńki, jak to typowa działka pod domek.
Stąd też pytanie o maszyny. Za tysiaka można kupić na przykład ogrodową glebogryzarkę. Tylko czy rzeczywiście warto i trzeba :-D bo generalnie
Do przyszłych Ukraińców z regionu Kurska dotarła pomoc humanitarna. Niektórzy tak jak koniasz i groover próbują pierwszy raz w życiu coś innego niż chleb i woda #ukraina #rosja
Nawiezienie hummusu & czarnoziemu mnie nie interesuje :)
#rolnictwo #lesnictwo #uprawa #przyroda #dzialka
Dżdżownice na stówkę idą do kompostownika też.
Stąd też pytanie o maszyny. Za tysiaka można kupić na przykład ogrodową glebogryzarkę. Tylko czy rzeczywiście warto i trzeba :-D bo generalnie