Po przemyśleniach wczoraj i dzisiaj wszedłem long w Dino, z racji że chciałem mieć chociaż trochę ekspozycji na Polskę (około 3% portfela na ten moment). Pewnie może być jeszcze obsuwa po wynikach, ale podoba mi się ta spółka, i to że nie wpłacając dywidendy, a ostro się rozwijają #gielda
@widmo82: Jeszcze północny zachód polski. Jeśli chodzi o niektóre stare, to dopiero są w fazach wychodzenia nawet na 0, bo średnio zyski zaczynaja przynosić po 3 latach. W dodatku w planach sa następne trzy centra dystrybucyjne (jedno może obsługiwać 300-400 sklepów). Wszedłem niezbyt dużym kapitałem, bo nie jest jasne czy wymyślą coś nowe, czy nie. Wiadomo, że jeśli nie to będzie zastój i może nawet biedronka się przeniesie na wsie
@3k1m: nie wiem na jakiej podstawie ten region oceniasz :) Dino nie stawia sklepów by ładnie wygladało na mapie. Musi być potencjalny klient a tym samym jeszcze brak konkurencji. Na mapie brakuje sklepów na wschodzie tam zaludnienie niewielkie
@widmo82: No tak zgadza się. Raczej nie powstanie tam następne 2000 sklepów, ale jakiś rynek z zbytu się znajdzie. Z tego co się dowiedziałem, to lubia otwierac swoke sklepu niedaleko siebie
@widmo82: Będą się budować. W miejscu z którego pochodzę na północnym wschodzie Dino kupiło grunty pod dwa sklepy mimo Lidla i Biedronki. Miasto 30k ludzi. Przypuszczam że w okolicznych miastach jest podobnie.
@widmo82: Osobiście uważam że będzie bardzo słaba. Region jest biedny i się wyludnia, daleko od świata, blisko Rosji co też nie sprzyja przy zamkniętych granicach. W czasach Małego Ruchu Granicznego ruscy przyjeżdzali autobusami i ładowali toboły do pełna. Było 8 supermarketów działających na pełnych obrotach. Teraz bliskości Królewca negatywnie wpływa na ceny nieruchomości i biznesy. Północny wchód to trudny rejon dla detalu.
@widmo82 wschód w tym pd i pn polski jeszcze dużo miejsca gdzie mało sklepów , choć już plany są i tam bo zaczęli np w pn wsch polsce centrum dystrybucji stawiać @3k1m
#gielda
Jeszcze północny zachód polski. Jeśli chodzi o niektóre stare, to dopiero są w fazach wychodzenia nawet na 0, bo średnio zyski zaczynaja przynosić po 3 latach. W dodatku w planach sa następne trzy centra dystrybucyjne (jedno może obsługiwać 300-400 sklepów). Wszedłem niezbyt dużym kapitałem, bo nie jest jasne czy wymyślą coś nowe, czy nie. Wiadomo, że jeśli nie to będzie zastój i może nawet biedronka się przeniesie na wsie
@3k1m: nie wiem na jakiej podstawie ten region oceniasz :)
Dino nie stawia sklepów by ładnie wygladało na mapie. Musi być potencjalny klient a tym samym jeszcze brak konkurencji.
Na mapie brakuje sklepów na wschodzie tam zaludnienie niewielkie
No tak zgadza się. Raczej nie powstanie tam następne 2000 sklepów, ale jakiś rynek z zbytu się znajdzie. Z tego co się dowiedziałem, to lubia otwierac swoke sklepu niedaleko siebie
Przecież cenowo one są dla klientów mniej atrakcyjne
To nastepny minus. Stawiają jednak na bycie zaraz obok klienta.
Druga sprawa jaka mnie ciekawi to czy kiedyś zaczną robić coś z marketingiem
@micomak: