Wpis z mikrobloga

Po przemyśleniach wczoraj i dzisiaj wszedłem long w Dino, z racji że chciałem mieć chociaż trochę ekspozycji na Polskę (około 3% portfela na ten moment). Pewnie może być jeszcze obsuwa po wynikach, ale podoba mi się ta spółka, i to że nie wpłacając dywidendy, a ostro się rozwijają
#gielda
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop
  • 1
@widmo82:
Jeszcze północny zachód polski. Jeśli chodzi o niektóre stare, to dopiero są w fazach wychodzenia nawet na 0, bo średnio zyski zaczynaja przynosić po 3 latach. W dodatku w planach sa następne trzy centra dystrybucyjne (jedno może obsługiwać 300-400 sklepów). Wszedłem niezbyt dużym kapitałem, bo nie jest jasne czy wymyślą coś nowe, czy nie. Wiadomo, że jeśli nie to będzie zastój i może nawet biedronka się przeniesie na wsie
  • Odpowiedz
@3k1m:

Jeszcze północny zachód polski.

@3k1m: nie wiem na jakiej podstawie ten region oceniasz :)
Dino nie stawia sklepów by ładnie wygladało na mapie. Musi być potencjalny klient a tym samym jeszcze brak konkurencji.
Na mapie brakuje sklepów na wschodzie tam zaludnienie niewielkie
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
@widmo82:
No tak zgadza się. Raczej nie powstanie tam następne 2000 sklepów, ale jakiś rynek z zbytu się znajdzie. Z tego co się dowiedziałem, to lubia otwierac swoke sklepu niedaleko siebie
  • Odpowiedz
@widmo82: Będą się budować. W miejscu z którego pochodzę na północnym wschodzie Dino kupiło grunty pod dwa sklepy mimo Lidla i Biedronki. Miasto 30k ludzi. Przypuszczam że w okolicznych miastach jest podobnie.
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@widmo82:
To nastepny minus. Stawiają jednak na bycie zaraz obok klienta.

Druga sprawa jaka mnie ciekawi to czy kiedyś zaczną robić coś z marketingiem
  • Odpowiedz
@widmo82: Osobiście uważam że będzie bardzo słaba. Region jest biedny i się wyludnia, daleko od świata, blisko Rosji co też nie sprzyja przy zamkniętych granicach. W czasach Małego Ruchu Granicznego ruscy przyjeżdzali autobusami i ładowali toboły do pełna. Było 8 supermarketów działających na pełnych obrotach. Teraz bliskości Królewca negatywnie wpływa na ceny nieruchomości i biznesy. Północny wchód to trudny rejon dla detalu.
  • Odpowiedz
@widmo82 wschód w tym pd i pn polski jeszcze dużo miejsca gdzie mało sklepów , choć już plany są i tam bo zaczęli np w pn wsch polsce centrum dystrybucji stawiać @3k1m
  • Odpowiedz