Aktywne Wpisy

_Beskid_ +60
Tak gadacie na górali, że gwara, że muzyki góralskiej słuchać się nie da. A tak naprawdę jesteśmy kwintesencją polskiego chrześcijaństwa, szczerze wierzymy, regularnie chodzimy na msze święte, żyjemy dobrze z księdzem proboszczem, mamy w domu religijne obrazy i inne symbole wiary, wszyscy we wsi przyjmują księdza, nie ma że ktoś jest niewierzący czy innego wyznania. Szanujemy się.

JamAnonim +69

![Wigilia Caritas w Poznaniu dla 1200 osób [zdjęcia, film]](https://wykop.pl/cdn/c3397993/3a0cfc2a7c34d6c88e4563b5c321ab4fe9eb0f227bca62e5db3df19584e4ea6a,q80.jpg)

Ja mam podejście iPhone -> synchronizacja z MacBook -> Export na dysk zewnętrzny jako niezmienione oryginały.
Widzę wady tego rozwiązania:
- muszę po drodze zajmować przestrzeń dyskową na Macu,
- export z apki Zdjęcia na Macu niezmienionych oryginałów, gdy za dużo się uzbiera, trwa wieki.
Jakieś lepszy pomysł? Jakie macie podejście do tego? Dzięki za wskazówki!
Już wiem, że jako maniak fotografii zrobiłem jeden błąd - domyślnie zapisuję na iPhone zdjęcia w formacie RAW, gdzie może 1/4 zdjęć ma sens w takim zapisie. A RAWy z iPhone'a potrafią ważyć nawet do 100MB.
#iphone #ios #macbook
Mam w domu swoją chmurę - Nextcloud. To taki odpowiednik dropboxa tylko darmowy ale na własnym sprzęcie (self-hosted). Server Nextcloud-a możesz to odpalić na dowolnym komputerze, nawet na jakimś laptopie, RPi, czy jakimś starym nieużywanym. Działa to jak dropbox więc instalujesz apkę na innym komputerze/padzie/smartfonie i ustalasz folder do synchronizacji (oczywiście możesz zrobić wiele
Dzięki!
@mirekwirek: TrueNAS jest chyba popularniejszy niż OMV a na pewno ma o wiele większe możliwości (zwłaszcza wersja TrueNAS Scale - oparta o Linuxa a nie
@kwanty: Już mam przygotowaną maszynkę z Ryzen 5, na której chodzi już Proxmox (a na nim Dockery, Home Assistant). Więc zostaje mi kupić dysk (dyski). Mam wątpliwości czy pchać się w Raid. Jeżeli mam tam trzymać pliki to i tak przyda się backup.
@kabzior: To właśnie jeden z przykładów to dokładnie ten opisany przeze mnie.
W innym wariancie podmienia Bibliotekę Zdjęć do zewnętrznego dysku (mógłbym do NASa) co również ma sens, bo taka aktualizacja byłaby robiona na bieżąco. Ale z drugiej strony jednak wolę trzymać to w takiej tradycyjnej formie. Czyli wychodzi, że moje rozwiązanie jest sensowne. Ale potestuję to
@mirekwirek: RAID koniecznie - jak stawiasz sobie wirtualizator na którym będziesz trzymał różne usługi, dane, etc... to nie wyobrażam sobie stracić tego wszystkiego bo dysk padnie (awaria, przepięcie sieci,
Dla mnie backup to jak trzymam dane w dwóch miejscach. Więc poza jednym NASem chcę jeszcze mieć kopię. Dlatego nie