Wpis z mikrobloga

Co sądzicie o odroczeniu decyzji PKW ws. subwencji PiS? Jej szef mówił coś tam o 400 tys. zł. Mnie to wszystko dziwi, bo są dowody na ich przekręty jak np. Fundusz Sprawiedliwości. Jak ktoś zorientowany to niech napisze.
#polityka #sejm #bekazpisu #pkw #pytaniedoeksperta
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Co sądzicie o odroczeniu decyzji PKW ws. subwencji PiS?

@Koziom: No jest wszystko w porządku, jest dobrze, dobrze robią, dobrze wszystko jest w porządku. Jest git. Pozdrawiam całe Mirko, dobrych chłopaków i niech sie to trzyma!
  • Odpowiedz
  • 0
@smutny_przerebel: Serio pytam xD Bo naprawdę to nieciekawie wygląda dla koalicji. Ja nie wiem co te PKW odwala, dlatego pytam jaki jest tego powód i co będzie dalej. I chciałbym jakąś sensowną analizę.
  • Odpowiedz
@Koziom: bo przyjmują sprawozdanie komitetu. Logika jest taka, że kasa z funduszu sprawiedliwości itp. nie przechodziła przez komitetu i dlatego nie mogą ukarać komitetu.
  • Odpowiedz
@Koziom: Odrzucenie sprawozdania może nastąpić jedynie w razie zaistnienia wydarzeń ściśle określonych w Kodeksie wyborczym. Chodzi na przykład o wydawanie pieniędzy na cele niezwiązane z wyborami, pozyskiwanie ich przed przyjęciem zawiadomienia o utworzeniu komitetu wyborczego, przeprowadzanie zbiórek publicznych, przyjmowanie pieniędzy spoza Funduszu Wyborczego lub pozyskiwanie korzyści majątkowych z naruszeniem przepisów kodeksu.

Zespół podkreślił przy tym, że zakres kontroli sprawowanej przez PKW wyznaczają przepisy, więc obejmuje on wyłącznie działania komitetów wyborczych. "Działania podmiotów innych niż komitety wyborcze nie podlegają kontroli ani ocenie dokonywanej przez PKW, a ich analiza służyć może jedynie ustaleniu stanu faktycznego" - czytamy w dokumencie.

I dalej: "nie może być podstawą odrzucenia sprawozdania ani wskazania uchybienia obiektywny wpływ działań innego podmiotu na polepszenie szans wyborczych komitetu wyborczego, o ile działania te dokonywane były bez porozumienia z
  • Odpowiedz