Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Od ponad 2 lat mieszkam na wynajmowanym mieszkaniu. Do niedawna z różową, ale rozstaliśmy się :( Ona się już wyprowadziła, ja zostałem, ale i tak chce zmienić mieszkanie bo już nie potrzebuje takiego dużego. Do rzeczy.

Mieszkanie wynajęte przez agentkę, która mam wrażenie ma wyj*ane. Jak kończył się pierwszy rok najmu sam się przypominałem o przedłużenie umowy, aneks dostaliśmy po miesiącu dopiero. Oczywiście podwyżki czynszu najmy w trakcie, co pół roku bo inflancja, wojna, c--j wie co jeszcze. No, ale człowiek głupi był, różowa naciskała na mieszkanie w tej konkretnej lokalizacji i tak wyszło... ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Moje pytanie brzmi: czy jeżeli umowa jest do konkretnego dnia, do końca lipca to powinienem się zgłaszać do agentki czy po prostu mogę ostatniego dnia jej powiedzieć, że nara, klucze w skrzynce itp? Wolałabym jednak odzyskać kaucje jak to możliwe ( ͡° ʖ̯ ͡°) Nie jestem też jakimś patusem co zostawi chlew żeby nie było, kaucje też bym chciał odzyskać... Aczkolwiek dziwi mnie że owa pani się sama nie interesuje i np. nie chce już wystawiać ogłoszenia, szukać osób na moje miejsce itp? Mi to na rękę, zwinę manatki a nie będę się musiał bujać z jakimiś pielgrzymkami, no ale nadal dziwne. Spotkaliście się z czymś takim?

#krakow #nieruchomosci

· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: razzor91
· Autor wpisu pozostał anonimowy dzięki Mirko Anonim

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: powinienes sie umowic na protokoralne zdanie mieszkania. Nie przypomina sie bo powiem Ci szczerze z wlasnego doswiadczenia ze jak sie wynajmuje 40-50 mieszkan rocznie, to sie nie pamieta ktora umowa kiedy sie konczy - chyba ze wpisze sie w CRM/Kalendarz - a nie znam nikogo kto to robi.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): > powinienes sie umowic na protokoralne zdanie mieszkania

@KromkaMistrz no tak, taki jest plan, zastanawiam się tylko czy jeżeli umówię się 31 lipca albo nawet 1 sierpnia to będą mnie chcieli policzyć za kolejny miesiąc?
Do tej pory raczej wcześniej zgłaszałem chęć wyprowadzki i właśnie był pełny miesiąc z wiszącym ogłoszeniem, umawianie się na oglądanie przez kolejnych itp.

@ toshibaas Co do umowy jest jak byk zaznaczone, że jest na czas oznaczony i jeżeli strony nie postanowią inaczej miesiąc przed końcem umowy to ulega zakończeniu z dniem
  • Odpowiedz