Wpis z mikrobloga

Monitory marki Philips w technologii OLED mają mechanizm odświeżania matrycy, który uruchamia się po 16h użytkowania i nie da się go przerwać. Powoduje to, że muszę dostosować swój harmonogram pracy pod monitor - np zaplanować ręczne odświeżenie między spotkaniami. Odświeżenie odnawia timer na kolejne 16h. Aby odświeżyć - monitor musi mieć aktywne źródło obrazu - więc nie można uruchomić procesu gdy komputer jest wyłączony. Timer więc liczy tylko godziny faktycznej pracy.

W OLEDach Samsunga proces można przełożyć. W TV OLED marki LG - proces dzieje się gdy TV jest wyłączony (w nocy / w tle).

Raz mnie złapało podczas meeta on-line z klientem, raz w trakcie walki z bossem w Cyberpunku i kilka razy podczas rozgrywek on-line - zrozumcie poziom irytacji, gdyby nie to że jest gabarytowy to miałem ochotę sprawdzić czy umie latać.

Chodzi o Philips Evnia 49M2C8900. Czy ktoś ma podobny problem?

#philips #evnia #monitor #pcmasterrace #oled #samsung
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
Można, ja staram się robić jako ostatnią rzecz przed pójściem spać. Pracuje 8-10h, potem obiad - w tym czasie monitor wyświetla obraz i jak przychodzę do kompa na "drugi etat" lub wieczorne granie to często wybija 16h.

Osoby, które wiedzą co to work / life balance pewnie używają tego raz na 3 dni a nie 2x dziennie ( ͡º ͜ʖ͡º)

Strasznie mnie boli że nie można tego
  • Odpowiedz
@LordVeX: kto by chciał kupować tv w którym nie da się z niego korzystać kiedy się chce i trzeba wykonywać jakiś proces aby korzystać z ekranu? Pierwszy raz o czymś takim słyszę i na pewno nie kupiłbym tv z czymś takim, w telefonach tez masz oledy i nie trzeba nic z tym robić.
  • Odpowiedz
  • 1
@r5678 no dokładnie. Producent nie chwali się sposobem działania mechanizmu czyszczenia pikseli - trzeba doszukać się w instrukcji / FAQ, że tego nie da się przerwać. Wydawało mi się to absurdalne więc jeszcze potwierdzałem na supporcie. Recenzje monitorów OLED Evnia marki Philips - milczą na ten temat, jedyne wzmianki widziałem w komentarzach na Reddit. Mam nadzieję, że ktoś znajdzie ten wpis przed zakupem, żeby się nie nadziać.

Niestety do odpowiednika Samsunga
  • Odpowiedz
  • 0
Domyślnie co 4h jest komunikat że matryca wymaga odświeżania - czy chcesz teraz rozpocząć proces? TAK / NIE - brak decyzji = NIE

Natomiast po 16h jest to propozycja nie do odrzucenia (°°

Najlepsze jest to, że można wyłączyć te przypomnienia co 4h. Wtedy po 16h nagle gaśnie ekran i nie wiesz o co chodzi.
Przesiadłem się na tego Philipsa OLED z
  • Odpowiedz