Wpis z mikrobloga

Skończyłem mgr inż z informatyki kilka lat temu - powiedzmy, że na jednej z lepszych uczelni i lepszych wydziałów. Tak się nieszczęśliwie złożyło w moim życiu, że podjąłem kilka niefortunnych decyzji zawodowych plus miałem pecha i musiałem się pożegnać z pracą gdy nadszedł kryzys. Liczyłem, że z czasem sytuacja na rynku się poprawi, ale jestem już ponad rok bez pracy i zadaję sobie pytanie czy naprawdę jest aż tak źle? Przecież to niemożliwe żeby każda moja aplikacja pozostała bez odzewu albo była zakończona akurat w momencie kiedy aplikuję. I to nie jest tak, że mam wymagania z kosmosu - w formularzach zaznaczam wszystko najniżej jak się da, bo jakoś i za coś trzeba jednak żyć. To co mi przychodzi do głowy to, że mam już ponad 30 lat i jest dużo młodszych kandydatów których łatwiej wykorzystywać. Tak czy inaczej w IT czy poza jakąś pracę muszę znaleźć i nie bardzo mam nawet pomysł w którym kierunku ruszyć. Jeszcze gdy szedłem na studia informatyka nie wydawała się złym wyborem, bo zakładałem, że będzie mnóstwo miejsc w których takie umiejętności będą przydatne - choćby nawet instalowanie drukarek czy jakaś konfiguracja sieci. Obecnie przeżywam zderzenie z rzeczywistością, bo okazuje się, że nie nadaję się nawet na magazyniera. W UP nawet nie chcą mi pomóc znaleźć pracy, powiedzieli mi żebym sam sobie szukał na pracuj.pl, jedyne co udało mi się załatwić po długim dopraszaniu się to staż poza moim zawodem, ale od razu zostałem uprzedzony, że nie mam szans na zatrudnienie. Być może ktoś miał podobny problem i jakoś go rozwiązał albo ma pomysł jak powinienem ruszyć dalej ze swoim życiem.
#pracbaza #przegryw
  • 7
  • Odpowiedz
@szymeq2001: na wyksztalcenie praktycznie sie w ogole nie patrzy, a mogles odpadac bo masz za malo doswiadczenia w jakis technologiach. ponad 30 lat raczej nie wplywa negatywnie jeszcze na rektutacje
  • Odpowiedz
Skończyłem mgr inż z informatyki kilka lat temu - powiedzmy, że na jednej z lepszych uczelni i lepszych wydziałów

@szymeq2001: pytanie skończyłeś studia czy umiesz cokolwiek? bo ja bym pewnie Twoje CV dał na stosik CV odrzucił (niestety nadmiar juniorów bez kwalifikacji spowodował, że szkoda czasu na takie rozmowy kwalifikacyjne) jeśli masz tylko studia a później bezrobocie albo jakąś inną pracę niewymagającą kwalifikacji - bo mi się zapali lampka, gość skończył infę bo myślał że łatwa kasa albo rodzice mu kazali a później to go w ogóle nie interesowało.

I co chcesz robić po tej infie? dev, administracja, bazy danych, sieci, testy, security,
  • Odpowiedz
ale skoro mają punkty za wyższe to nie ma znaczenia czy studiowałem 3 lata i nie dokończyłem czy nigdy nie zacząłem studiów

@przegrywam_przez_miasto: ale dla Anetki z HRów ma (ona też się musi wykazać, że pracuje)
Wiedzę i inteligencję to ja sobie sprawdzę na rozmowie sam (jak CV będzie wskazywało, że coś wiesz i pasujesz do profilu). Oczywiście jak ktoś ma mgr z informatyki to jest wyższe prawdopodobieństwo że się
  • Odpowiedz