Wpis z mikrobloga

Dostałem bojowe zadanie. Mam młodemu gówniarzowi lat 14 ogarnąć komputer.

Poprzednio wziąłem biurowego della z intel 2gen zamontowałem GT 730 i Minecraft działał.

A teraz to tak w sumie nie mam pomysłu, budżet jest większy bo młody poszedł zrywać borówki i chcę to u mnie kredytować. Do tego jest 800 plus, w sumie to jedno bo wydatki na niego też są spore. Więc tak liczmy te 1500zł ale to sprawa mocno dyskusyjna w obie strony. On też chce żeby to było za jego pieniądze.

Ja tu widzę trzy opcje.
1. Ogarnąć nowszy komputer biurowy i zamontować w nim coś w stylu GTX 1650.
2. Szukać czegoś używanego ale w normalnej cenie i nie zajechanego co jest problemem.
3. Pójść na całość, kupić nową podstawę i używaną grafikę, ale tak do 3k max.

Laptop nie wchodzi w grę, wystarczy że ja mam r-------y kręgosłup.

Tu żeby było jasne, to nie tak że skąpie na bracie. No ale ta mała cholera potrafi grać w gry dzień i noc. Dlatego nie chcę mu kupować czegoś wypasionego, raczej celuję w taki podstawowy sprzęt który będzie działał. I żeby to prądu za dużo nie pobierało.

Co myślicie?

#komputery #pcmasterrace #skladamkomputer #informatyka

Jaki komputer dla brata

• Nowszy biurowy plus grafika 10.6% (7)
  • Coś używanego 22.7% (15)
  • Taki w większości nowy 6.1% (4)
  • Zrób mu upgrade tego co ma i niech spierdala 15.2% (10)
  • Jesteś singlem programistą, nie skąp na bracie 39.4% (26)
  • Nie znam się ale chcę kliknąć 6.1% (4)

Oddanych głosów: 66

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@K-S-: Ostatnio za 800zł złożyłem sobie zapasowego kompa z ryzenem 3600, gtx 1660 ti i 32 gb ramu, taki zestaw do 1080p jest wystarczający.
Jak coś to bede miał na sprzedaż płyte + i5 10400f i gtx 1060
  • Odpowiedz
@K-S-:

No ale ta mała cholera potrafi grać w gry dzień i noc.

kup mu porządny łuk i wyślij postrzelać do lasu bo jeszcze zasili tag #przegryw za parę lat ( ͡° ͡°)

na kompie za 1500 będzie cięzko grać w nowe gry (1650 w sumie o wiele za wolna ju nawet na najniższych ustawieniach grafiki). na olx na szybko do 1500zł są kompy
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@10129: Na olx ciężko coś ogarnąć poniżej 2k, ludzie chcą za kompa parę stów mniej niż dali za nowego. Jeszcze te karty z koparek i zasilacze z czarnej listy.

A co do nowych gier, to właśnie chodzi o to by w nie nie grał ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@K-S-: Złóż chłopakowi komputer na platformie AM4 - to nadal wydajne jednostki. Do 3 tyś. złotych wybierzesz optymalny sprzęt, na którym bezproblemowo pogra w 1080p.
  • Odpowiedz
3. Pójść na całość, kupić nową podstawę i używaną grafikę, ale tak do 3k max.

@K-S-: Obecnie kupisz ryzen5 5600 za ~350zł - a to już jest petarda do wszystkiego, nawet najnowszych gier (oczywiście - jeszcze grafika do tego potrzrbna).
Ram ddr4 tani jak barszcz, sam mam 2x8GB i za 150zł nikt tego nie chce kupić ... a 16GB starczy mu spokojnie. To już 500zł.
Budżetowy dysk M.2 1TB za ~280zł spokojnie kupisz coś (patrz na peppera na promo). Powiedzmy 300.
Płyta głowna jakaś na B450 używka czy coś - 200-250zł?
  • Odpowiedz