Wpis z mikrobloga

Wiele ziaren da się ładnie uprażyć (mmm prażony ryż), ale ja poszukuję takich które nadają się na popcorn (poza kukurydzą). Tj. mam maszynkę do popcornu żeby robić go beztłuszczowo, a do niej potrzeba ziarenek które robią POP, tj. spuchną i wyrzucą z wnętrza białkowo-skrobiowową masę.
Chwile googlałem i jedyne co znalazłem to krótki filmik gdzie koleś sprawdzał czy ziarno się spali, upraży czy może zrobi pop i sorgo wygląda na to że się nadaje.

Czy znacie jakieś inne rośliny których ziarna mają zdolność do ekspandowania? Zakładam że powinny mieć odpowiednią zawartość wody i skrobi. Generalnie potrzeba nam ziarna z dużym bielmem i gęstym upakowanie włókien celulozy w łupinach (lepiej przewodzą ciepło i dłużej będą stawiać opór przed pęknięciem)
Może też ktoś ma doświadczenie z sorgo by upewnić mnie że ono się nada?

#popcorn #kukurydza #sorgo #botanika #biologia #ziarno #rolnictwo #pomocy #kiciochpyta

Jak już tak o popcornie mowa to dodam w ramach ciekawostki, że to baaardzo stara potrawa:

według odkryć archeologicznych na terenach obecnego Meksyku, prażenie kukurydzy mogło być jednym z pierwszych sposobów jej przyrządzania. Prażenie kukurydzy było znane także wśród Azteków, Inków i innych plemion Indian północnoamerykańskich. Na stanowiskach archeologicznych w Peru znaleziono resztki prażonej kukurydzy z 4700 roku p.n.e.


#ciekawostki #ciekawostkiantrosa

PS na zdjęciu popcorn z sorgo właśnie
antros - Wiele ziaren da się ładnie uprażyć (mmm prażony ryż), ale ja poszukuję takic...

źródło: Popcorn-Sorghum-14-scaled

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@j557 z tej maszyny też tak jest. Ja biorę trochę masła osobno już po uprażeniu popcornu, daję na jakieś 20 sekund w kubku do mikrofali, a potem polecam łyżeczką po popcornie na przemian z sypaniem solą.

Jakiś spray faktycznie byłby lepszy ale olej to fuj.
  • Odpowiedz