Wpis z mikrobloga

@Trujkont: bo hemoglobina jest ważniejsza, gospodarka żelazem jest skomplikowana i wiele czynnikój zaburza lub zwiększa dostępność,
żelazo przedawkowane extra szybko tworzy nowotwory, lekkie zwiększenie przyswajania to dokwaszenie diety,
niedawno był przykład kiedy osoba jadła dużo kurkumy i miała nisko ferytynę, a żelazo ogólnie w krwii wysoko
  • Odpowiedz
@Trujkont: Pytanie, czy musisz, to raz, dwa powyżej podałem, że dokwaszenie (coś z witaminą C) posiłków (te które można) zwiększy wchłanianie żelaza z pokarmów innych niż mięso, bo z mięsa żelazo wchłania się samo dobrze. Z tym, że mięso czerwone w sporych ilościach, to zwiększone prawdopodobieństwo raka jelita grubego, co właśnie może być związane ze zbyt dużą ilością żelaza we krwi i/lub jelicie.
A badania były robione bo?
  • Odpowiedz
@Trujkont: Już widzę, czyli androgenowe, może się doszukasz czegoś w chemii, to daj znać. Jednak to genetyka, plus stres, który należy redukować, jak chcesz o tym pogadać to zapraszam na diskord.
  • Odpowiedz