Wpis z mikrobloga

Czemu tak mocno spękały "karapaty" w karpatce? Za mało ciasta jak na blachę? Wyrosła jak szalona, ale praktycznie oba blaty spękały. Nie było proszku do pieczenia. Foremka 24x36, 250ml wody, 200g mąki, szczypta soli, 150g masła, 6 żółtek. Pieczone góra dół na środkowym na 205 stopni przez jakieś 18 minut, potem parę minut na 180 stopni, patyczek w drzwi i dosuszanie w 160oC przez 20min.
#gotujzwykopem #pieczzwykopem
bachus - Czemu tak mocno spękały "karapaty" w karpatce? Za mało ciasta jak na blachę?...

źródło: karpatka

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
@bachus mi się sprawdza włożenie blachy nad tą na której piekę tak żeby blokowała szalone wyrastanie. Pęka też bardziej jeżeli ciasto jest nierówno rozłożone
  • Odpowiedz