Wpis z mikrobloga

@NathirMajster: niech bierze skierowanie do diabetologa. Już teraz może iść do Waszego POZ i wypożyczyć glukometr do pomiarów rano na czczo - powinni wypożyczyć bez problemu, bo takie rzeczy są na stanie w ramach profilaktyki cukrzycy.a jak dostanie skierowanie do diabetologa, to niech nie da się zbyć. Na NFZ ciężarnej wizyta u specjalisty w związku z powikłaniami ciążowymi musi być zorganizowania w ciągu 7 dni
  • Odpowiedz
@NathirMajster ogólnie cukrzyca ciążowa zagraża, ciąża jest kończona w 38tc (czyli jak jest już donoszona) często przez wywoływanie albo cc, ale z drugiej strony nie jest to nic tak bardzo nietypowego :) Dużo kobiet przechodzi cukrzycę ciążową. Jest pod opieką ginekologa, będzie też pod opieką diabetologa. Najważniejsze to zadbać o dietę cukrzycową od razu.
  • Odpowiedz
@Lonate: no właśnie ja już świruje i no najlepiej to bym jej zakazał owoców i jadła by tylko chleb razowy jakiś :P czytałem o tym na internecie ale boje się zaglądać w google bo tam zawsze chore rzeczy człowiek wyczyta
  • Odpowiedz
@NathirMajster poczytaj jedynie o diecie cukrzycowej, pilnuj tego, zadbaj o glukometr :) badanie moczu ja bym pewnie powtórzyła po tygodniu już nawet na własną rękę bo to kosztuje grosze. Dieta cukrzycowa jest urozmaicona, to nie tylko chleb. Mięso gotowane, duszone, smażone (tylko bez panierki), pieczone, chleb z niskim indeksem glikemicznym, dużo warzyw, kasza gryczana
  • Odpowiedz
@moll: W przychodzi oni dają glukometry, a nie wypożyczają, ale może u Ciebie jest inaczej. Ja dostałam już ładnych parę lat temu, a gdy musiałam wymienić, to po prostu poprosiłam o nowy i dali bez problemu.
@NathirMajster Nie kupuj glukometru, dadzą Ci w przychodni.
  • Odpowiedz
@Neko-chan51: ja dostałam w przychodni diabetologicznej glukometr, ale w POZ u mnie wypożyczają glukometry i ciśnieniomierze. W tej aktualnej nawet inhalator dla dziecka można wypożyczyć
  • Odpowiedz