Wpis z mikrobloga

#gielda CVC Capital Partners is planning to list Zabka Polska in an IPO expected to value Poland’s biggest convenience store chain at $7.5 billion to $8 billion
Żabka IPO
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

$7.5 billion to $8 billion

@drylu09: Jakoś dużo mi się wydaje ale nie jestem ekspertem od detalu, z drugiej strony Dino ma kapitalizacje 40MLD PLN przy 2500 sklepów więc może ma to sens przy prawie 10 000 sklepów Żabki.
  • Odpowiedz
  • 1
@gonzo91: już wcześniej chcieli ale coś koniunktura nie pasowała. Ciekawe czy będzie standardowe IPO gdzie po 2 latach notowań kurs 2 razy nizej.
  • Odpowiedz
CVC Capital Partners is planning to list Zabka Polska in an IPO expected to value Poland’s biggest convenience store chain at $7.5 billion to $8 billion

@drylu09: CIekawe czy na GPW czy gdzieś indziej. Inpost uciekł do Holandii :)

• Odpowiedz
  • 2
@widmo82: Żabka planuje IPO na GPW, donosi Bloomberg. To będzie największa oferta na polskim rynku akcji od lat
Czuję tu case allegro albo pepco
  • Odpowiedz
@drylu09: na IPO allegro bdb wyszedłem

Oby zrobili IPO tak jak Mentzen. Jak liczba chętnych przekroczyła 3:1 to zakończyli IPO. Tak to przynajmniej wiadomo, że jak zarezerwujesz na IPO np. 100k to po redukcji dostaniesz papieru za 33k a przy IPO allegro była ogromna redukcja i nie wiadomo było ile sie tych akcji dostanie :D
  • Odpowiedz
@drylu09 w dużym mieście, gdzie kamieniem nie rzucisz, tam jest żabka, ostatnio byłem w miejscu, gdzie stając na środku osiedla, widać z odległości 3 żabki, o dalsza ekspansję chyba będzie ciężko, choć coś mi gdzieś ostatnio mignęło, ze wchodzą do Rumunii
  • Odpowiedz
  • 0
@maniek74: ciekawe czy nie dlatego żeby podbić wycenę nowymi rynkami XD
@widmo82 IPO allegro pamiętam ładnie podbili ale dla inwestorów długoterminowych tragedia
Te IPO na bananie to w ogóle dobre są. Wchodzą na giełdę żeby opchnąć biznes i po X latach wykupić za grosze
  • Odpowiedz
@maniek74: jako "insider" - docelowo ma być 12k sklepów w PL, w Rumuni wykupiony duzy dystrybutor produktów spożywczych, otwierane są już sklepy - rynek podobny do naszego. W tym roku słaba sprzedaż, cięcia kosztów i zwolnienia w centrali.
  • Odpowiedz