Wpis z mikrobloga

Czy ludzie pracujący w urzędach/biurach i nawet studiujący nie ogarniają podstawowych funkcji Worda i Excela?

Byłem rok temu na praktykach w urzędzie miasta. Byłem w dziale gdzie głównie same panie (wiek tak 27-35) i za każdym razem z głupią pierdołą mnie wołały bo ani numerowania nie umiały zrobić, ani porządnie tabelki skopiować z excela do worda, albo skopiować czegoś z pdfa na word, excel. Już o wpisywaniu formuł nie będe wspominał bo nawet sumowania nie umiały robić a co dopiero funkcje "jeżeli" itd.

To samo na studiach. Ostatnio zauważyłem, że gdy mamy zajęcia w sali komputerowej i robimy bardzo dużo rzeczy z różnymi funkcjami w excelu ludzie nie ogarniają prostych rzeczy. Jak zaczeliśmy robić zadanie gdzie przełączało się dane pomiędzy Arkuszami w jednym pliku studenci zaczeli się gubić.

To samo z wordem. Curva każdy ma w domu internet i pewnie Office'a ale chociaż troche nie można się nauczyć?

Najlepsze jak sprawdzałem kiedyś prace kilku osobom z mojej grupy. Niby wszystko policzone w tym excelu pózniej przeniesione do worda, ale formuły źle popisane i niepoblokowane najwazniejsze komórki.

#oswiadczenie #word #excel #office #komputery
  • 21
@kopek: dokładnie tak jest. W mojej firmie gdzie opieralismy się na programie bazowym i excelu laski były tak tępe, że żal. Odwołanie do komórki z innego arkusza to była magia.
@Mysiunia_: @macabrankov: najsmieszniejsze jest to że ludzie którzy pracują w księgowości bankach biurach itd. nie potrafią porządnie sformatować tekstu w wordzie, albo robić projektów w excelu działając na różnych formułach, a jak zaczyna się proste dodawanie komórek z róznych arkuszy to już "matko boska"
@kopek: Prawda prawda. Pracuje na ofertach od dostawcow, wiekszosc w Excelu. Co Ci ludzie tam wyprawiaja to sie w pale nie miesci. A potem kazdy wpisuje sobie w cv "znajomosc pakietu Office". Gunwo a nie znajomosc.
@kopek: to uczucie gdy ogarniam tabele przestawne, piszę do excela skrypty w VBA a nie rozumiem o co ci chodzi z blokowaniem komórek xD

przecież żeby to działało to arkusz musi być chroniony, w życiu widziałem chyba ze 3 arkusze chronione xD
@ShortyLookMean: chyba nie mówimy w takim razie o Excelu. Apostrof na początku komórki nigdy nie jest wyświetlany (za wyjątkiem komórek o formacie tekstowym), tylko powoduje sformatowanie komórki jako tekstowej, czyli zawartość (wyświetlana) nie zawiera tego apostrofu. Ze zdaniem "A z formatem tekstowym to bzdura", w ogóle nie będę dyskutował, dopóki nie pojawi się jakiś argument na poziomie.
@brak_nicku: Mnie nie obchodzi co jest wyświetlane, a co jest w komórce, bo potem jest to importowane przez zewnętrzny program.

I może to zmienili w najnowszej wersji, ale w mojej (bodajze 2007) mimo formatu tekstowego w komórce otrzymuję błąd formuły, jeżli zapis zaczyna się od =.
@ShortyLookMean: w 2010 i 2007 formatowanie tekstowe działa tak jak powinno, starszej wersji nie mam. Co do apostrofu, to również program importujący musiałby być bardzo uparty, żeby ten apostrof wczytać, bo nawet z poziomu VBA Cell.Value tego apostrofu nie zawiera
@ShortyLookMean: jeśli formuła ma operować na tekstach, to komórki użyte w formule muszą być tekstowe, a nie sama komórka zawierająca formułę. W żadnej ze znanych mi wersji Excela w komórce o formacie tekstowym nie uda się wpisać formuły.