Wpis z mikrobloga

@KubekBezUcha: Mnie to zadziwia jednak z jakim przekonaniem oni mówią że ceny będą nadal rosnąć xd 30% rajd cenowy wywołany tylko i wyłącznie tym, że rząd d-----ł program dopłat i ludzie skupili wszystkie tańsze mieszkania z rynku. Teraz ceny są w----------e daleko poza naszą galaktykę, stopy procentowe się nie zmieniły a oni nadal z kamienną twarzą "tak tak mordeczki, będzie rosło xD".

Gdyby nie BK2% to by były spadki minimum
  • Odpowiedz
@Khaine: Nie wiem jak duże byłyby spadki, bo to wróżenie z fusów ale obecne ceny nie byłyby do utrzymania. Już w tym momencie są podtrzymywane wyłącznie przez FOMO.
  • Odpowiedz
ale obecne ceny nie byłyby do utrzymania

@KubekBezUcha: 5-10% spadku byłoby jak nic. I to z poziomu cen nie takich jak mamy teraz, tylko takich jak były wtedy. Czyli różnica pomiędzy tamtym poziomem który by był po spadkach cen po podniesieniu stóp a tym co mamy teraz to okolice pewnie ze 40% - o tyle za duże mamy ceny xD A oni mówią, że nie no mordy, będzie p---a w
  • Odpowiedz
ale na co wy liczycie ze ktoś kupił mieszkanie i teraz sprzeda je taniej

@Jestem_robotem123: Nie no, będzie trzymał w nieskończoność po prostu. Spadki szybko miną, teraz jak zacznie spadać to najwyżej z 10 lat będzie spadało bo demografia się skończyła, przeleci jak z bicza i wtedy się odkuje xD

Będzie miał jeszcze opcję dołączenia do rynku najmu z rentownością 3%, dzięki czemu ceny najmu spadną jeszcze bardziej, a przez
  • Odpowiedz
@Jestem_robotem123: Dokładnie tak. Powiem więcej, tak już było. Jeśli przestaniesz się skupiać na tych co dopiero co kupili to okaże się, że to "taniej niż kupili" dotyczy niewielkiej grupy osób, które się złapały na zakup na górce i z jakiegoś powodu muszą je sprzedać. Potem ruszy ta część rynku, która będzie chciała zamienić na większe - a że mieszkania tańsze to mniej trzeba dopłacić. Na lodzie zostają zakredytowani ale to
  • Odpowiedz
@KubekBezUcha: Nawis spekulacyjny mamy jeszcze od 2019 roku pewnie - na bank będzie masa ludzi którzy kupili wtedy i do tej pory nie "zrealizowali zysku", bo liczyli że nadal będzie rosło. A jak pojawi się kamyczek spadków - to się będą wysypywać, bo przecież wiedzą że jak teraz zacznie spadać to zostaną z tym kartoflem na lata.
  • Odpowiedz
to skąd te spadki skoro mówisz ze chlop nie sprzeda

@Jestem_robotem123: No właśnie sprzeda, bo wie że jak nie sprzeda to będzie tylko gorzej. Jak teraz wejdziemy w spadki to myślę że z dekadę potrwają, najpierw może szarpnąć gwałtownie a potem powolutku krwawienie - bo populacja się kurczy i nie ma od tego odwrotu.
  • Odpowiedz
Będą sprzedawać bo: spadek, rozwód, potrzeba większego, potrzeba zmiany lokalizacji. sytuacja materialna. Tak się dzieje cały czas.

@KubekBezUcha: Ja nadal jestem przekonany że w dużych miastach mamy w c--j spekulacyjnych pustostanów i gdy wszystkie sprytne nosacze zaczną sprzedawać bo "no, spadki, to wychodzimy z inwestycji", to będą niezłe jaja jak się okaże że całe piętra w blokach sobie stały puste i nagle będzie trzeba na to kupca znaleźć xd
  • Odpowiedz
@Khaine: tak się nigdy nie dzieje. Mieszkania są sprzedawane podczas kryzysów gdzie ludzi po prostu nie stać na spłatę, bądź stracili prace i muszą mieć za co żyć.

I kolejna zła wiadomość, wtedy te mieszkania odkupują rentierzy.

Mieszkania to nie stonksy.
  • Odpowiedz
I kolejna zła wiadomość, wtedy te mieszkania odkupują rentierzy.

@Jestem_robotem123: Tak, każdy w tym kraju będzie rentierem niedługo. Kurcząca się populacja w ogóle nic a nic nie przeszkadza w tym xD
  • Odpowiedz
Tak, każdy w tym kraju będzie rentierem niedługo

@Khaine: każdy kogo znam kto ma hajs nie kupuje zlota bitcoinow czy czegoś tylko kupuje mieszkanie. I nie dlatego ze jest hype, czy ze teraz bedzie rentierem, mieszkanie możesz mieć dla dzieci dla siebie, cokolwiek, wynajem często to skutek uboczny.
  • Odpowiedz
@OskariuszKonduktorski: A masa gorących kartofli jeszcze nawet nie wypadła z ogniska, bo wielu nadal liczy że będzie BK0 i poleci kolejna pompa. Gdyby wyszedł ktoś z ministerstwa i powiedział "nie będzie dopłat, koalicjanci się zesrali na amen", to wtedy dopiero zacznie się prawdziwa impreza ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Khaine: Myślę, że nie ma co marzyć o nagłym spadku, bo rynek nieruchomości jest rynkiem sentymentalnym. Przypuszczam, że jeżeli nie uda się wcisnąć bk0 to możemy liczyć na -3-5% r/r przez kilka lat i tyle.
  • Odpowiedz
bo wielu nadal liczy że będzie BK0 i poleci kolejna pompa

@Khaine: ale ty dalej myślisz że mieszkanie to memecoiny. Ceny rosną nie dlatego ze ludzie kupują żeby drożej sprzedać, k---a XD ludzie kupuja bo planują kupić a to będzie idealny moment na zakup z oczywistych powodów. Albo nie planowali ale w tych warunkach to idealna lokata hajsu na długie lata.

Co parę lat to samo, a później widzę jak
  • Odpowiedz