GPT-4o naprawdę niezłe jest, nie dość, że jak wysyłam mu swój kod i każe mu zoptymalizować to serio optymalizuje, ale niestety wydłuża kod, ja czytałem z DOM a on używa useState, w sumie to jest chyba optymalniej, nie robiłem banchmarku w sumie, ale ja jestem fanem krótkiego kodu, by zrobić więcej z mniej kodu. GPT-4o wszystko pojedynczo jednak zrobił, tak jakbym ja się uczyłem Reacta, każdy input z onChange, ale przecież można to lepiej zrobić, wysłać cały form. Zamiast pojedynczo przez JSON.
W sumie jakbyście wysłali 5 value z inpótów? useState i przez JSON czy Form? Mi bardziej zależy aby skrócić kod, bo teraz mam 5 useState dla każdego inputa z onChange, ale serio potrzebuje tego?
Jakbyście to zrobili? Jak wysyłacie dane z form na serwer?
@aptitude jestem backendowcem i się nie znam, ale chyba by mnie musiało p-----c, żeby robić 5 osobnych useStatow na każdy input forma. 1 obiekt se zrób.
@aptitude: Obczaj sobie biblioteki do walidacji tych inputów, nie będziesz musiał żadnych statów robić bo zrobią to już za ciebie, obczaj np. React Hook Form
@aptitude: Napisze Ci, że fajnie, że kombinujesz, ale w komercyjnym kodzie używa się React Hook Form lub Formik xd. Ten custom hook nic Ci nie daje, w formularzach przede wszystkim chodzi o ich walidacje, a gdzie ona jest - nie ma
W sumie jakbyście wysłali 5 value z inpótów? useState i przez JSON czy Form?
Mi bardziej zależy aby skrócić kod, bo teraz mam 5 useState dla każdego inputa z onChange, ale serio potrzebuje tego?
Jakbyście to zrobili? Jak wysyłacie dane z form na serwer?
#kiciochpyta #pytanie #programowanie #react
@Goddy: To kod Gpt-4o https://github.com/skorotkiewicz/vike-stack/blob/main/pages/auth/sign-up/%2BPage.tsx#L10 w teorii wysyłam jako jeden obiekt na serwer.
@Rufurege1: O nie, nie lubię tego, na BlitzJS musiałem z tym pracować,
Ale dzięki za pomysł, może napisze bibliotekę do form.
Hmm, ale to nie zmniejszy bundle size, ale będzie wygodniejsze dla programistów.
@Rufurege1: Co sądzisz o tym? https://gist.github.com/skorotkiewicz/2de4b8d914dd7af89a92feca2d3b25fd
Custom hook.
To napisał GPT-4o w sumie super to jest, dodaje, tylko nie używam axios tylko intern API od Hono, ale w sumie to tez różnicy xD