Wpis z mikrobloga

Czemu największa zębatka obsługiwana przez tylną przerzutkę zależna jest od liczby zębatek z przodu?

Mamy np: RD-M5120-SGS(42T≤Largest sprocket≤46T for 1x11 and1x10-speed,42T for 2x11 and 2x10-speed)

Czy to przez pojemność przerzutki, gdzie dla jednej zębatki z przodu potrzeba np 14T mniej niż dla dwóch?

Nie potrzebuję aby napęd działał na skrajnych biegach (1:11 i 2:1) więc jeśli wystarczy, że zadbam aby nie połamało się nic gdy łańcuch będzie na największych zębatkach (2:1) to chętnie bym sobie złożył 2x11 (22-36T/11-46T).

Dodatkowo ciekawi mnie czemu jakaś przeżutka obsługuje tylko napędy 1x11. A co jeśli założę taką do 2x11? Nie rozumiem czemu miałoby to nie działać prawidłowo.

#mtb #rowery
  • 3
  • Odpowiedz
Czy to przez pojemność przerzutki, gdzie dla jednej zębatki z przodu potrzeba np 14T mniej niż dla dwóch?

@Patrick_Rowerovsky: Tak.

Dodatkowo ciekawi mnie czemu jakaś przeżutka obsługuje tylko napędy 1x11. A co jeśli założę taką do 2x11? Nie rozumiem czemu miałoby to nie działać
  • Odpowiedz
To sobie tak zrób, to nie jest tak że policja będzie ci tą rzeźbę kontrolować i kartę rowerową ci zawieszą za niezgodność z zalecaną specyfikacją.

Dziękuję! Tego się bałem najbardziej ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jak zechcesz zrobić 2x na kasecie 10-50 zabraknie ci pojemności

@dran2: Czyli będzie mi dyndać łańcuch na biegu 1:11. To nie jest jest problem. Jeszcze przeliczę jak zachowa się na 2:1 i
  • Odpowiedz