Wpis z mikrobloga

Mam problem z Dying Light, pomimo że mam dużo lepszy komputer niż rekomendowane wymagania to gra się przycina i mam bardzo duże spadki fps, próbowałem pobawić się w opcjach i nawet jak powyłączam niemal wszystko to i tak gra się tnie i spadają ciągle fpsy, nie wiem co zrobić by pograć wygodnie, ktoś coś doradzi?

W ustawieniach grafik włączyłem najwyższą wydajność, mam aktualne sterowniki itp.

Jak uruchamiam grę to mam 60-90 fpsy ale podczas przemieszczania się fpsy potrafią spaść do 22, ogólnie skaczą jak p------e a mam ustawioną synchronizację, bez niej jest to samo, jak już klatki spadną to nie wracają do tych standardowych 60-90 które mam przy uruchomieniu gry - pomimo że jestem w tej samej lokacji.

Ogólnie Cyberpunk działa dość stabilnie na wysokich ustawieniach a tutaj jakieś cyrki się wyprawiają :/

Odpalam grę na Tuf Gaming F15, Windows 11, na Steamie

#dyinglight #gry #staregry #windows #windows11 #komputery
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Lesrley: To może być problem z systemem. Jakiś program w tle ma większy priorytet i może wykorzystywać dysk. Ja bym pozamykał co się da z menadżera zadań i odpalił grę bez internetu na początek. Oczywiście najpierw aktualizacja sterowników.
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: Właśnie myślałem że mam komputer zasyfiony i zrobiłem formata specjalnie, uruchamiam tą grę na systemie na którym jest zainstalowany tylko Steam i kilka gier...spróbuje poszukać sterowników do grafiki no ale ta gra to chyba nawet na integrze powinna lepiej chodzić :/
  • Odpowiedz
  • 0
@grimhzr: Ta gra lepiej działała na 10 letnim komputerze a na tym laptopie ograłem bez problemu Cyberpanka i drugą część DL więc masz gówinaną odpowiedź
  • Odpowiedz
  • 0
@kidi1: Przywracanie ale z usunięciem wszystkich plików i pobraniem na nowo windowsa, ogólnie to nie wiem jak zrobić formata takiego "prawdziwego"
  • Odpowiedz
@Lesrley: Musisz wziąć pendriva i pobrać narzędzie Media Creation Tool. To narzędzie zrobi bootowalnego pena z W11. Później bootujesz z tego pena i formatujesz dysk. Później krok po kroku instaluje się czysty W11
  • Odpowiedz
@Lesrley: Spróbuj może wyłączyć Core Isolation w W11, ew. łaty w inSpectre, choć to chyba nic nie da.
Możesz spróbować zainstalować DXVK.
Podłącz laptopa do sieci, włącz tryb wysokiej wydajności w Zasilaniu.
Sprawdź, czy używasz zewnętrznej GPU, zamiast integry w panelu sterownika.
Zajrzyj na stronę gry na PCGamingWiki, może będzie jakieś rozwiązanie problemu.
  • Odpowiedz
Spróbuj może jeszcze wywalić sterowniki w trybie awaryjnym za pomocą DDU. Może nawet zarówno te od iGPU jak i od dedykowanej karty.
  • Odpowiedz