Aktywne Wpisy

cirilla1989 +777
Może to dziwne/śmieszne a może nie. 80% klientami kwiaciarni przy cmentarzach są panowie którzy stracili zony/partnerki i kultywują ich pamięć przychodzac nawet 2x w tygodniu zapalić znicza czy kładąc kwiatka. To tak z moich obserwacji z pracy. Smutna prawda o kobietach trochę.
#praca #pracbaza #pamiec #niebieskiepaski #kultura
#praca #pracbaza #pamiec #niebieskiepaski #kultura

krucjan +14
Serio ekspresso jest u nas tak niepopularne?
To że znajomi i rodzina, często kawosze z nawet kilkudziesięcioletnim stażem, wywalają gały jak widzą ekspresso i walą jakieś komentarze typu "a coś ty zrobił za kawę?! Przecież tu jest jeden łyk 🤣" to biorę poprawkę, że to mała próba i mogę żyć w bańce.
Ale że w dużych kawiarniach często nie ogarniają co to jest to mnie dziwi. I to nie mówię o jakiś
To że znajomi i rodzina, często kawosze z nawet kilkudziesięcioletnim stażem, wywalają gały jak widzą ekspresso i walą jakieś komentarze typu "a coś ty zrobił za kawę?! Przecież tu jest jeden łyk 🤣" to biorę poprawkę, że to mała próba i mogę żyć w bańce.
Ale że w dużych kawiarniach często nie ogarniają co to jest to mnie dziwi. I to nie mówię o jakiś

czy coś mi tutaj umyka?
- jasne że jeśli miałbym jeździć autem 10 lat to straci na wartości tyle że VAT przy sprzedaży będzie sporo niższy niż to co zapłaciłem ale przy 2-3 latach to raczej nie ma sensu.
#programista15k #jdg #samochody
I zazwyczaj robisz tak że bierzesz auto w leasing na 2 lata odliczasz cały VAT i amortyzujesz całe auto
Komentarz usunięty przez autora
@mack23: Przy sprzedaży to sprzedajesz auto w cenie netto, a vat płaci kupujący. + masz odliczanie vat przy remontach i czesciach, paliwie etc.
Oryginalne pytanie dotyczy opłacalności zakupu auta na FV bo powoduje to obowiązek odprowadzenia vat przy sprzedaży. Oczywistym jest ze lepiej dostac kwotę X i nie musieć od niej odprowadzać vat
Jak według ciebie się najbardziej opłaca? Cena wykupu powinna być jak najmniejsza czy jak największa?
Wiesz, nie jest to problem, tylko trzeba pamiętać, że będzie trzeba jakby oddać to z powrotem przy sprzedaży, chociaż w mniejszym stopniu. Kiedyś po prostu byłeś do przodu na tym.
@mack23: no w takim wypadku jak najmniejsza, bo wykupujesz jako osoba prywatna, czyli