Wpis z mikrobloga

Wszystkie lewaki mówią, że z poglądów Korwina się wyrasta z wiekiem. Tymczasem ja wyrosłem z poglądów lewicowych. Kiedyś byłem zagorzałym wyborcą Platformy, podniecałem się masakrowaniem Kaczora i czytałem codziennie Gazetę Wyborczą. Dodam, że moje poglądy ewoluują do coraz skrajniejszych postaci wolnego rynku, a to wszystko w miarę czytania książek o tej tematyce. Krótko mówiąc w moim przypadku poglądy lewicowe wynikały zwyczajnie z braku elementarnej wiedzy na temat funkcjonowania gospodarki i skutkach polityki socjalistycznej prowadzonej przez kolejne rządy, a także z wszechobecnej indoktrynacji i braku wyraźnej alternatywy na scenie politycznej. Pozostawiam wam ten post panowie z lewicy, jako sugestię, że może być inaczej niż chcielibyście uważać. I to nie jest żart prima aprilisowy :) Pozdrawiam i życzę wszystkim miłego dnia :)

#shitlewaksays #shitwykopsays #lewica #prawica #neuropa #4konserwy #krul
  • 56
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@masturbator:

Kluczowe zdanie w tej kwestii:

>>Dodam, że moje poglądy ewoluują do coraz skrajniejszych postaci wolnego rynku, a to wszystko w miarę czytania książek o tej tematyce.

Dałeś se wyprać mózg, ot co. Mniej książek ideologów (którzy tworzą takie ładne, piękne, spójne i logiczne teorie), więcej obserwacji rzeczywistości...
  • Odpowiedz
@acor: Co jest złego w logicznych spójnych teoriach, szczególnie gdy doskonale tłumaczą skutki działań przeciwnych czyli to co się teraz dzieje w naszym kraju? Mam odrzucić rozum, nie zastanawiać się za wiele? To ty się rozejrzyj wokół i zobacz do czego doprowadził twój socjalizm, poznaj historię, a zrozumiesz, że to zły kierunek zmian i pod pretekstem pięknych idei zniewala się ludzi, wykorzystuje i zmniejsza ich standard życia. Dodam, że pierwszymi
  • Odpowiedz
Co jest złego w logicznych spójnych teoriach, szczególnie gdy doskonale tłumaczą skutki działań przeciwnych czyli to co się teraz dzieje w naszym kraju?

@masturbator: To, że nie wszystko co logiczne i spójne na papierze, działa w rzeczywistości.

To ty się rozejrzyj wokół i zobacz do czego doprowadził twój socjalizm, poznaj historię, a zrozumiesz, że to zły kierunek zmian i pod pretekstem >pięknych idei zniewala się ludzi i zmniejsza ich standard
  • Odpowiedz
@acor: Nie wyzywaj mnie od kucy, bo nie jestem twoim kolegą i cię nie obrażam. Epitety zachowaj dla siebie, a jeśli nie potrafisz się powstrzymać po prostu do mnie nie pisz. Przypominam, że socjalizm w różnej formie działa dopiero 70 lat. Wcześniej funkcjonował kapitalizm, który nastąpił po feudalizmie. To nie jest model teoretyczny, bo funkcjonował w praktyce. Doskonale wiemy już, że eksperyment ZSRR skończył się fiaskiem. Obecnie żyjemy w czasach
  • Odpowiedz
@Zaratusztra: najbiedniejsi płacą w Polsce 83% dochodu jaki wypracują w podatkach na rzecz państwa i dla nich 100 złotych w jedną lub drugą stronę to kwestia tego czy będą mieli co do garnka włożyć czy nie, nie mówiąc już o tym by coś potrafili z tego odłożyć, natomiast najbogatsi nawet płacąc ogromne podatki zawsze będą w stanie zjeść, ubrać się i pojechać na wakacje. Wystarczy?
  • Odpowiedz
@Zaratusztra: Nie wiem za bardzo, czego ode mnie oczekujesz, skoro negujesz tak prosty i oczywisty argument . Może ty mnie przekonasz o wyższości systemu mieszanego nad wolnym rynkiem, bo widocznie wiesz o czymś o czym nie wiem ja.
  • Odpowiedz
@masturbator: ale to jest argument przeciwko regresywnosci systemu podatkowego, ktory nie jest elementem zalozen programow socjalnych :< ta linia argumentacji to raczej pro-progresja podatkowa
  • Odpowiedz
@masturbator: Ale co mają poglądy gospodarcze do wyrastania z korwinizmu? Sam byłem za gimbazy hardkorowym korwinistą, teraz na Wykopie wyzywają mnie od lewaków, ale dalej jestem za wolnym rynkiem, likwidacją większości socjalu itp. Gdyby Korwin rzeczywiście skupiał się na tym, zamiast robić z siebie błazna biegając po telewizjach i krzycząc o Hitlerze, paraolimpiadach, nieszkodliwej pedofilli, pożytecznym biciu kobiet, itp. to chętnie bym na niego głosował.
  • Odpowiedz
@masturbator: z twojego przykładu po prostu nic nie wynika. Biedni odprowadzają podatki, to rzecz oczywista. Bogatsi jednak płacą podatki większe, w wyniku czego biedni otrzymują więcej świadczeń niż wynikałoby to z uiszczanych przez nich opłat.
  • Odpowiedz