Wpis z mikrobloga

Witam Szanowne Mirki i Mirabelki.
Zastanawiam się nad wyborem lokalizacji mojego przyszłego (pierwszego) mieszkania, ale nie do końca wiem na jakie rzeczy patrzeć i na co zwracać uwagę przy wyborze. Domyślam się, że wybór jest osobistą preferencją, natomiast macie może jakieś rady, którymi moglibyście się podzielić? (Np. czego unikać?) Szukam "inspiracji", bo prawdopodobnie są rzeczy, o których (jako osoba stosunkowo młoda) nie pomyślałem, a o których warto pamiętać.

Zapewne standardowymi elementami na które warto zwrócić uwagę, to czy w pobliżu znajduje się sklep, jakiś lekarz, apteka, paczkomat, miejsce parkingowe, czy nie ma w pobliżu masy "osób którym się nie powiodło w życiu" (czyt. żuli), czy też innej fabryki smrodu.

Generalnie zastanawiam się, czy wybór lokalizacji stosunkowo blisko jednej z uczelni to dobry pomysł. Wydaje mi się że takie mieszkanie będzie dużo łatwiej sprzedać w przyszłości - ale może są jakieś mega ważne wady o których nie pomyślałem?

Będę wdzięczny za wszystkie - nawet takie oczywiste - rady. Dzięki!

#nieruchomosci #mieszkanie #pytanie
  • 10
  • Odpowiedz
@BirchKf: no to są dwie szkoły - kupujesz dla siebie albo kupujesz dla siebie z myślą o sprzedaży. W pierwszej opcji mało atrakcyjne rynkowo mieszkanie może być dla Ciebie spełnieniem marzeń, a w drugiej musisz swoje potrzeby wsadzić w ramy tego co rynek dobrze wycenia czyli: dobra komunikacja z centrum (nawet jak Ty albo Twój następca do centrum będziecie jeździć raz na pół roku), lokale usługowe w budynku albo w okolicy
  • Odpowiedz
@BirchKf: Mieszkanie z jak najmniejszą liczbą sąsiadów. Czyli najlepiej narożne. Sprawdź czy sypialnia nie graniczy z kuchnią sąsiadów albo z ich telewizorem z subwooferem :-) Niski budynek najlepiej ostatnie piętro lub parter z ogródkiem. Unikaj mieszkań przy windzie. Jeśli parter to nie obok drzwi do klatki i w głownym ciągu komunikacyjnym. Jeśli będzie to osiedle grodzone upewnij się, że okna nie wychodzą na furtkę wejściową bo będziesz jej słuchał całe noce
  • Odpowiedz
@BirchKf: Co do samej lokalizacji to zawsze indywidualnie. Zależy ile korzystasz z samochodu / komunikacji / bliskości szkół, żłobków, uczelni itd / placówek medycznych / zieleni / parków. Czy tam gdzie wybierasz miejsce jest duże zatłoczenie , jaki jest plan zagospodarowania. Druga sprawa to wybór samego mieszkania ( powierzchnia / rozkład / piętro / strony świata / stan budynku )
  • Odpowiedz