Aktywne Wpisy
MG78 +1079
Mircy i mirabelki pijcie ze mną kompot i przy okazji małe rozdajo!
Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.
Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego
Przedmiotem rozdajo jest egzemplarz mojej książki Zrozumieć Ramen, nad którą intensywnie pracowałem przez ostatnie kilkanaście miesięcy. Książka właśnie trafiła do przedsprzedaży, a już 5 listopada jej fizyczna premiera. Książkę można zamówić na topgar.pl, jest tam też spis treści i trochę przykładowych stron.
Zrozumieć Ramen ma 320 stron i twardą oprawę. Starałem się aby jak najszerzej dotykała ramenu, ale była przy tym odpowiednia dla każdego niezależnie od poziomu zaawansowania. W związku z książką pojechałem nawet na ponad dwa miesiące do Japonii, a w środku oprócz przepisów znajduje się też sporo treści społeczno-historycznych dotyczących ramenu. W książce jest 39 QR kodów z przepisami w formie wideo, a oprócz 23 kompleksowych przepisów na różne rodzaje/style ramenu są również przepisy na jego
BornToDie69 +150
Post refleksyjny, ile AMD socketem AM4 zrobiło dobrego.
Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.
W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
Dzisiaj wrzucam do mojego 8-letniego kompa na AM4 Ryzena 7 5800x. Najpierw siedział tam podkręcony do granic możliwości Ryzen 1 1200, aktualnie siedzi Ryzen 5 3600 (na sprzedaż jak coś). Jedyne co musiałem jeszcze zmienić to chłodzenie ze spartan 3 (na sprzedaż) na SPC Fortis 5.
W przeciągu 8 lat do kompa za 2200 zł (nowy)
- dorzuciłem za 300 zł Radeon RX5700
niby zarabiam dobrze, ale jak pomyślę, że jakaś k---a astra w podstawie za 113k kosztowałaby mnie jakieś 2.5k brutto na miesiąc, to mi się to w głowie nie mieści. zawsze są jakieś inne wydatki - podróż, hipoteka, coś się w mieszkaniu zepsuje, jakiś prezent kupić, opłaty i rachunki drożeją. jak ludzie te auta kupują?
Jeżeli klient indywidualny kupuje nowe auto to zazwyczaj jest ktoś, kto w miarę spoko zarabia i pozbywa się auta co 3/5 lat, żeby nie w--------ć się w koszty. Więc dokłada niewielką sumę pieniędzy. Większość aut to leasing albo wynajem długoterminowy, ludzie robią sobie koszty i tyle. Lepiej jeździć nowym autem niż oddawać pieniądze do państwa
dlatego szczerze nie rozumiem kto to kupuje. nie ma wielu ludzi nie na jdg, którzy zarabiają więcej (ok, wiem, że teoretycznie takich osób mało nie jest, ale statystycznie
Jeżeli jesteś na b2b i zarobisz 30k stałe, to te 3/4k wydane na leasing właściwie załatwia ci sprawę podatków. Wiesz, ty z żoną zarobisz 17k na dwie osoby, ale pamiętaj, jeden chciałby zarobić 5 tysięcy i twierdzi że to spoko pieniądze a drugiemu będzie mało 25 tysięcy.
Każdy ma inne wydatki i inne priorytety, jeden weźmie mniejsze mieszkanie w kredo ale za to lepsze auto, drugi chce dom, ale będzie
W tych 27% to:
- ludzie majetni, a nie na dorobku wiec nie musza liczyc wydatkow czy placic hipoteki
- ludzie z "nieoficjalnymi" dochodami
- ludzie typu "zastaw sie a postaw sie" co moga zyc od pierwszego
Jeszcze przez ostatnie kilka lat stopy procentowe poszybowaly, jeszcze kilka lat temu mozna bylo dostac na kilka %.
Zobacz co oferuje grupa VAG czy Toyota..
Zobacz sobie oferty w europie zachodniej, moze nie bylo az tak tanio ale podobnie.
@Notabene: Jakim sposobem? Preciez nawet jak rozliczasz to jako 100% koszt to powinienes nadal zaplacic podatek od 30k-4k=26k.