Wpis z mikrobloga

Pamiętacie lekcje historii na których uczyliśmy się jak Polska była rozpi*rdalana przez różne przywileje nadawane szlachcie, zawsze się zastanawiałem jak królowie z całym rządem i doradcami mogą być tak głupi i krótkowzroczni. Myślałem, że po prostu królowie ignorowali doradców tylko po to żeby utrzymać się przy władzy, i że jak by ci ludzie mieli jakąś podstawową wiedzę o ekonomii to przecież to by się nie wydarzyło... Życie zweryfikowało moje poglądy xD

#nieruchomosci #historia #ekonomia #gospodarka
GrimesZbrodniarz - Pamiętacie lekcje historii na których uczyliśmy się jak Polska był...

źródło: Tyszowiecka_Confederation_1655

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@radek-kedar:

rozbiory były winą chłopstwa, czyli twoich k---a przodków, bo za mało bronili kraju i nie chcieli iść do powstania. Nie jęcz tam, że szlachta bo Kościuszko był szlachcicem

No i co, że trafiło się kilku dobrych? Szlachta to z punktu widzenia byli drapieżnicy. Jak szlachcic traktował chłopa jak bydło, zgwałcił mu córkę/żonę, a na koniec zabił po pijaku brata/syna/ojca bo coś mu nie pasowało to nic dziwnego, że chłopi
  • Odpowiedz
@GrimesZbrodniarz: naoglądałeś się za dużo serialu netflixa 1670. Gdyby chłopi żyli w takim ucisku i biedzie to by wyzdychali a tu się okazuje, że w przededniu rozbiorów byliśmy jednym z ludniejszych krajów Europy z 14 mln mieszkańców. Co k---a 14 mln szlachty czy jak??
  • Odpowiedz