Wpis z mikrobloga

@Zapaczony: Tłuszcz z mleka a masło które chcesz kupić w sklepie to nie to samo. Wątpię by ci się udało rozpuścić masło (sklepowe) w mleku (sklepowym). Zresztą nawet jak weźmiesz takie nieodciągnięte i niepasteryzowane mleko to wątpię by po odciągnięciu śmietany i ubiciu na masło dało się proces odwrócić. No ale świat należy do eksperymentatorów...
  • 0
chude mleko oznacza że ktoś już z niego zrobił sobie tlusta śmietankę.

Czyli Ty już nie zrobisz


@vitovia: możesz coś więcej o tym opowiedzieć? Przede wszystkim biorąc pod względem walory smakowe, tworząc sosik?
@Wiskoler_double: z mleka odwirowuje się tłuszcz czyli śmietanę. Wtedy dostajemy mleko odtluszczone ismietane. Ze śmietany robi się Maslo a efektem ubocznym jest Maślanka. Procesu nie da się odwrócić czyli masła nie zmienisz w śmietanę.
Zamiast tłustej śmietany zrób zadmazke Maslo-Maka. Też jest pyszna i też masz nabiał.
A najbliżej wartosciowo będzie beszamel, ale ten już ma swój specyficzny smak
@Zapaczony: A o procesie pasteryzacji i homogenizacji słyszałeś? No to poszukaj informacji czym się różnią produkty pasteryzowane czy homogenizowane i dlaczego różnią się od naturalnie jednorodnych. Zresztą, szybciej by było jakbyś zrobił próbę i posmakował co wyszło niż piszesz na vikopie.