Aktywne Wpisy
aa-aa +599
Jakaś małpa w radiu teraz właśnie opowiada jak to Polacy będą szczęśliwi gdy będą nosić toboły z butelkami do sklepów, chodzi o tą kaucję, no ja jestem bardzo szczęśliwy nie wiem jak wy
WielkiNos +114
Wydziarasy szukają sposobów na przykrycie tatuaży, bo już im się znudziły?
Ojej, jeszcze tylko jakieś 70 lat codziennego patrzenia na ten sam obrazek w tym samym miejscu od rana do nocy dzień w dzień xd
#tatuaze #bekaztwitterowychjulek #makijaz
Ojej, jeszcze tylko jakieś 70 lat codziennego patrzenia na ten sam obrazek w tym samym miejscu od rana do nocy dzień w dzień xd
#tatuaze #bekaztwitterowychjulek #makijaz
#szachy
Jaki ruch wykonujesz białymi?
Chodzi o zremisowanie - nie o wygraną.
Jak czarny zdobedzie drugiego pionka to wygrywa - możesz mi uwierzyć na słowo..
@Hans_Kropson: Remis tez tu ciezko widze. Po ruchu bialych gdzie krol nie atakuje wiezy czarne Kh7.
Co bys zrobil wtedy bialymi?
@gorzki99: zadanie jest trudne i Fischer nie dał rady zremisować.
Biały chodzi królem na h2-g2. A na ruch królem czarnych Kg8 z planem Kf8 - biały gra g6 i po Kf8 wieża szachuje na f7
Jeżeli czarny zagra wieża e5 to odejście królem (żeby bicie na g5 było bez szacha) ma linię h (Kh3)
@Hans_Kropson: Miras zeby nie bylo. Szachy pokazal mi dziadek jk mialem z 7 lat (czyli 37 lat temu). Za mlodego jeszcze sie bawilem ale juz daaaawno nie przysiadlem na powaznie. Nie mam zamiaru umniejszac Fischerowi ale nie mial prawa zremisowac.
Wcześnie chodzisz królem po polach g2<->h2.
@Hans_Kropson: Jak se zwizualizowalem to widze ze czarne Kg8 nie moga wejsc bo mat od razu :P Jeszcze nie moga wejsc :P A po takim ruchu? Co robia biale?
P.S jak Cie nudze albo pytania zbyt naiwne to feel free mnie zrypac i olac :P Ja sie dobrze bawie rozgryzajac zagwozdke :P
W pozycji na diagramie, trzeba zagrac królem na linię h - żeby nie było bicia na g5 z szachem. jak bicie na g5 bez szacha to czarny bije pionka e6 wieżą i remis (musisz mi uwierzyć na słowo).
Ale trzeba pójść na linię h na h3 żeby być bliżej pionka.
Jeżeli w pozycji na diagramie nastąpi 1. Kh2 to 1... Kg8 (z planem Kf8)
Nie. To bylby blad. Pospieszne dzialanie. Zadne Kg8 Jak w pozycji z diagramu nastapi 1 Kh2 to odpowiedz bedzie tylko jedna - picrel. I na moje to po temacie. Bialym
Teraz można i trzeba odejśc wieżą po linii g żeby czarny nie odciął króla wieżą na linii h bo wtedy jest przegrana.
W pozycji na twoim diagramie np 1. Rg8 Rg5 2. Rxg5 Kxg5 3. Kg3
To jest opozycja królów i remis. (znowu musisz mi uwierzyć na słowo). Przy ruchu białych byłaby przegrana.
@Hans_Kropson: Dziekuje. Jak wspomnialem dawno temu przestalem sie bawic bardziej na powaznie wiec taka opinia cieszy :)
Ale nie zgodze sie :PP
Piszesz Rg8. No ok. Spoko - powodzenia :) Bedzie tak jak na picrel. Kombinuj dalej. Mam plan... ciekawe czy go odgadles :)
Jak tam dojdę (stanę na drodze pionka e) to jest remis.
@Hans_Kropson: A idz se - Ja Ci nie wrog :)
Teraz mamy tak: