@MasterSoundBlaster: nie jest trudno się domyślić że korzystanie z samochodu w dużym mieście pr, yczynia się do wielu poważnych problemów, między innymi korkowania miasta.
A czy w jakikolwiek sposób sprawiło to, że rozbudowano infrastrukturę z tego powodu? Nie, a mówisz, że rowerzyści stosują te same metody i na rozbudowę liczą.
@MasterSoundBlaster: tak, w tym roku zwiększono budżet na infrastrukturę rowerową kilkukrotnie w stosunku do początkowo zakładanej kwoty (Jeśli dobrze pamiętam z 1mln do 6mln) Tego typu manifestacje z pewnością miały na to spory wpływ.
@MasterSoundBlaster: nie opieram się na żadnych badaniach, nie wiem czy w ogóle da się to jakoś zbadać. Ale to dość logiczne że masy miały na to wpływ, większy lub mniejszy.
@MasterSoundBlaster: to samo mógłbym powiedzieć o kierowcach, są lepsze sposoby na poruszanie się po mieście niż własny samochód. Ale oni wolą zakorkować miasto, przyczynić się do problemów z parkingiem, zwiększyć Krakowski smog.
@MasterSoundBlaster: a przez 29 dni w miesiącu wybierając rower zamiast auta większość "zawalidróg" zmniejsza zakorkowanie. Po wywalczeniu lepszej infrastruktury wybór roweru będzie jeszcze prostszy, a więc masa może się przyczynić do znacznego zmniejszenia zakorkowania, dzięki popularyzowaniu poruszania się rowerem.
@MasterSoundBlaster: masy walczą właśnie o to by mieć ścieżki i nie musieć jeździć po ulicy. Wtedy w żaden sposób nie tamują ruchu (a i na ulicy są o wiele lepsi niż pojedyncza osobówka)
@TypowyPolskiFaszysta: Popierasz też palenie opon przez np. górników w Warszawie? To jest najgorszy sposób na protestowanie i manifestacje - #!$%@? innych.
Ja zawsze zabieram pełen komplet pasażerów, ale skoro Ty jeździsz sam samochodem... Zobacz, @szczepqs, reprezentant lewackiej #neuropa, a potrafi racjonalnie podejść.
@MasterSoundBlaster: mówię jak jeździ większość, takie fakty że mało kto jeździ pełnym autem.
Ostatnie pytanie zostawię, bo czasu już nie mam. Dlaczego jeśli tysiące osób jeżdżą autami i robią tak korki przez cały rok, dzień w dzień to jest ok, a jak my potrzebujemy jedynie 1h na miesiąc to straszna tragedia się dzieje. Zarówno rowerzyści jak i kierowcy robią to nie specjalnie tylko przy okazji innego celu, czyli sytuacje porównywalne.
może dlatego, że Ci paskudni posiadacze samochodów nie wyjeżdżają na drogi bo to by je blokować w przeciwieństwie do Was. Może piesi niech robią masy i wchodzą na ścieżki rowerowe bo chodniki są w fatalnym stanie albo niech samochody raz w miesiącu na nich parkują bo dziury w drogach. Nawet mi Was nie żal.
https://www.facebook.com/events/1418674535050075/?ref=22
#rower #rowerowykrakow #krakow
1. JA
2. prawdopodobnie @wspodnicynamtb
Wy zawalidrogi! ;_;
Kierowcy samochodów nie robią tego celowo.
A co mają?
A w konsekwencji zakorkować ulice.
Tak, zmawiają się żeby wyjechać na ulice i specjalnie zakorkować miasto.
A czy w jakikolwiek sposób sprawiło to, że rozbudowano infrastrukturę z tego powodu? Nie, a mówisz, że rowerzyści stosują te same metody i na rozbudowę liczą.
Jak zbadano ten wpływ? Zresztą zobacz - sonda mówi sama za siebie.
Myślę, że mniejszy, a większy efekt uzyskano by pokojowo. Wszakże z terrorystami się nie dyskutuje,
Dlatego ja wybieram komunikację publiczną. A co wybierają zawalidrogi na rowerach? Blokowanie dróg.
Zobacz ilu rowerzystów zmieści się na powierzchni zajmowanej przez autobus. Dużo mniej niż ludzi w autobusie. Rachunek jest prosty.
Chodników nie ma? W osobówce zmieści się więcej osób.
Ja zawsze zabieram pełen komplet pasażerów, ale skoro Ty jeździsz sam samochodem... Zobacz, @szczepqs, reprezentant lewackiej #neuropa, a potrafi racjonalnie podejść.
Ostatnie pytanie zostawię, bo czasu już nie mam. Dlaczego jeśli tysiące osób jeżdżą autami i robią tak korki przez cały rok, dzień w dzień to jest ok, a jak my potrzebujemy jedynie 1h na miesiąc to straszna tragedia się dzieje. Zarówno rowerzyści jak i kierowcy robią to nie specjalnie tylko przy okazji innego celu, czyli sytuacje porównywalne.
Tyle.
Rowerami też jeżdżą pojedyncze osoby i takie są fakty. Nie zaprzeczysz temu.
Zresztą skoro rower to taki świetny środek transportu i można się wszędzie przecisnąć to czemu Ci tak te korki przeszkadzają?
Zupełnie nieporównywalne, bo kierowcy nie zmawiają się żeby zatamować miasto.
Dobranoc.
może dlatego, że Ci paskudni posiadacze samochodów nie wyjeżdżają na drogi bo to by je blokować w przeciwieństwie do Was. Może piesi niech robią masy i wchodzą na ścieżki rowerowe bo chodniki są w fatalnym stanie albo niech samochody raz w miesiącu na nich parkują bo dziury w drogach. Nawet mi Was nie żal.
@MasterSoundBlaster: Masz jednoosobowy samochod?