Wpis z mikrobloga

@revoolution: to co wrzuciłeś to mielony.

A schnitzel (German: [ˈʃnɪt͡sl̩] ⓘ) is a thin slice of meat. The meat is usually thinned by pounding with a meat tenderizer. Most commonly, the meat is breaded before frying. Breaded schnitzel is popular in many countries and is made using veal, pork, chicken, mutton, beef, or turkey. Schnitzel originates in Austria as wiener schnitzel and is very similar to dishes such a
  • Odpowiedz
@varres: kulki z mięsa mielonego to kotlety mielone albo pulpety. Sznyclem nazywa się rozbity kawałek mięsa, najczęściej panierowany.
Jeśli uważasz inaczej, to poproszę pisemne źródło potwierdzające te rewelacje.
  • Odpowiedz
@revoolution: to chyba w sosnowcu.
Południe Polski to akurat byłe zabory austriacki i niemiecki. Jeszcze w ruskim bym zrozumiał, bo kacapy wszystko potrafią #!$%@?ć, ale sznycel to słowo pochodzące właśnie z niemieckiego.
Na całym świecie oznacza to samo, czyli cienki smażony kotlet, najczęściej w panierce.
Ponad trzydzieści lat mieszkam na południu Polski, nigdy nie słyszałem, żeby sznyclem ktoś nazywał mielone xD
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy:

masz i się durniu nie wymądrzaj, to że twój stary na sznycle mówi kotlety to nie znaczy że cały kraj tak to nazywa

https://dobrowolscy.pl/kotlet-mielony-historia/

Nazywają go różnie – w Małopolsce mięso mielone upieczone w chrupiącej panierce nosi nazwę sznycla, z kolei na Śląsku, to samo danie będzie nazywać się karminadle


https://pl.wikipedia.org/wiki/Kotlet_mielony

Kotlet mielony, w południowej Małopolsce zwany sznyclem
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy: dobra wszystko jasne
W Krakowie sznycel to wasz mielony
Sam nie wiedziałem że tak jest :D
Dobrze, że jest wykop to się człowiek dowiaduje ciekawych rzeczy
  • Odpowiedz