Wpis z mikrobloga

@revoolution: to co wrzuciłeś to mielony.

A schnitzel (German: [ˈʃnɪt͡sl̩] ⓘ) is a thin slice of meat. The meat is usually thinned by pounding with a meat tenderizer. Most commonly, the meat is breaded before frying. Breaded schnitzel is popular in many countries and is made using veal, pork, chicken, mutton, beef, or turkey. Schnitzel originates in Austria as wiener schnitzel and is very similar to dishes suc
  • Odpowiedz
@varres: kulki z mięsa mielonego to kotlety mielone albo pulpety. Sznyclem nazywa się rozbity kawałek mięsa, najczęściej panierowany.
Jeśli uważasz inaczej, to poproszę pisemne źródło potwierdzające te rewelacje.
  • Odpowiedz
@revoolution: to chyba w sosnowcu.
Południe Polski to akurat byłe zabory austriacki i niemiecki. Jeszcze w ruskim bym zrozumiał, bo kacapy wszystko potrafią #!$%@?ć, ale sznycel to słowo pochodzące właśnie z niemieckiego.
Na całym świecie oznacza to samo, czyli cienki smażony kotlet, najczęściej w panierce.
Ponad trzydzieści lat mieszkam na południu Polski, nigdy nie słyszałem, żeby sznyclem ktoś nazywał mielone xD
  • Odpowiedz
@Trauma_Teddy: dobra wszystko jasne
W Krakowie sznycel to wasz mielony
Sam nie wiedziałem że tak jest :D
Dobrze, że jest wykop to się człowiek dowiaduje ciekawych rzeczy
  • Odpowiedz