Wpis z mikrobloga

  • 0
@giete właśnie panierowane w panko. Ale mogę na luzie przefiltrować. Nie dostanę raka od smażenia 3x na tym? Średnio mi tak odpowiada #!$%@?ć 700 ml oleju po jednym smażeniu xD
@Itslilianka: a jak sie dowiesz za 10 lat ze to wlasnie od tego oleju dostales raka? :D czlowiek zjada tyle przeroznych rzeczy ze sie nie da powiedziec ;) pojdziesz do knajpy gdzie olej dziala przez caly dzien i jeszcze powiesz ze smaczne :D
@Itslilianka: Spoko, w nadmorskich smażalniach cały sezon objadą na jednym oleju.
A tak serio to fast foodowe sieciówki bardzo długo używają pilnując temperatury i filtrowania.
@Itslilianka Ale tym razem chłopski rozum nawet trafil( ͡º ͜ʖ͡º)

Gdy olej jest podgrzewany wielokrotnie, zawarte w nim trójglicerydy ulegają rozpadowi, prowadząc do utleniania wolnych kwasów tłuszczowych oraz wytrącania się akroleiny, toksycznego związku chemicznego o właściwościach kancerogennych. W miarę rozpadu składników oleju molekuły polimerów również się akumulują, stając się potencjalnym zagrożeniem z punktu widzenia żywieniowego i toksykologicznego.
@Itslilianka: No a ile kosztuje te 700 ml oleju? Jakieś 7 złotych? W perspektywie kosztu całego posiłku to nie są duże pieniądze.
Szkoda zdrowia i zdrowia na filtrowanie starego oleju, bo nigdy nie wiesz ile szkodliwych substancji się wytworzyło podczas smażenia.
@Itslilianka: smażąc w garnku wszystkie te oderwane kawałki panierki spadają bezpośrednio nad źródło ciepła i się palą, bo grzejesz od spodu. Frytkownica jest ogrzewana od boku, więc jak coś się oderwie, to spada w...najchłodniejszą część frytownicy i pali się wolniej. Dlatego też koszyczki do frytownic są relatywnie małe.