Wpis z mikrobloga

7 marca po raz pierwszy powiesiłem szynkę oraz wołowine jako długodojrzewające. Jak myślicie 10 dni wystarczy? czy może tak wisieć do końca miesiąca? a może zdjąć i zapakować próżniowo w folie teraz?
Jedną szynke dałem po osuszeniu w same przyprawy a druga jest z dodatkiem peklosoli (około 9gr na kg- przed tym była w cukrze 24h i następne 24h w soli) no i przyprawy
podobnie zrobiłem z wołowiną jedna w samych przyprawach druga z dodatkiem peklosoli do przypraw.
Zauważyłem że na szynce bez peklosoli pojawiły się białe kryształki w niektórych miejscach ale to to raczej sól.
kawałki pierwotnie miały po 1,2kg -0,9kg (po usunięciu wody w cukrze i soli)
Tak jak pisałem to moje pierwsze DŁUGODOJRZEWAJĄCE wędliny
#wedlinydomowe #jedzenie #gotujzwykopem #wedzenie
  • 1
  • Odpowiedz
@reca: trzymaj aż straci odpowiednio dużo wagi w formie wody. Nie pamiętam dokładnie po jakiej ilości jest bezpieczne do spożycia, jakoś między 20% a 30%.
  • Odpowiedz