Wpis z mikrobloga

Czy ktoś wie czy można gdziekolwiek studiować arabistykę zaocznie?
Jestem już po studiach i mam pracę normalną i kredyt na głowie, ale ciągnie mnie żeby jeszcze zacząć arabistykę, z tym że musiałoby to być zaocznie.

#studia #arabski #uczelnie #poznan
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@hoppbakke Możesz zawsze uczyc sie sam, korzystając z bibliografii i sylabusów wywieszonych w sieci - na humanistyce same książki wystarczają, trzeba miec tylko samozaparcie i dostep do dobrej biblioteki. Na kierunkach technicznych tego nie zrobisz. Ja jestem samoukiem z historii sztuki i filologii klasycznej i uważam, że wiem sporo wiecej niż niejeden absolwent obu tych kierunków. Nie wiem czy to możliwe w Polsce ale postaraj sie zdobyc jakis certyfikat z arabskiego
  • Odpowiedz
@hoppbakke Najlepsze rοzwiazanie to gdyby pracodawca cie wyslal do kraju arabskiego, lub takiego gdzie mialbys okazje sie na arabistyke zapisac (nie wiem jak z kosztami) lub chociaz tylko popracowac z tubylcami. Nie wiem jakie masz opcje i możliwosci
Znajoma stawala na uszach, żeby dostac prace w firmie z oddzialem w Budapeszcie bo tam ma chlopaka..
Nie wiem czy to u ciebie wchodzi w gre, ale jesli tak, to tez bylaby jakas
  • Odpowiedz
@hoppbakke Jeszcze ci powiem ze oczywiscie najlepiej znalezc dobrą szkole z kursami arabskiego i ja o tym nie mam pojecia ALE z przydatnych technik z ktorych korzystam to
- jesli potrzebujesz tekstu, ktorego nie ma w twojej bibliotece, ale jesl masz wzglednie niedaleko do ktoregos z tych miejsc z arabistyką to:
A) podejdz do biblioteki wydzialowej czy instytutowej, ja podchodzilem i mowilem ze nie jestem co prawda studentem, ale przyjechalem 200 km bo koniecznie musze przeczytac to, tamto i siamto (i nie klamalem, byla to prawda) pani bez problemu dawala na ksero co chcialem, z duzymi oczami ze ktos obcy tak sie zna i garnie do tematu. Oczywiscie tu nie ma gwarancji ze sie zgodzi, duzo zalezy od czlowieka, ale w bibliotekach wydzialowych czy w instytutach maja wszystko, bardziej niz w tych ogolnych
B) jezeli mozesz jakos ustawic sobie czasowo to wpadnij na wyklad, od czasu do czasu, na monograficznych jesli byly popoludniami nikt mnie niigdy nie pytal skad jestem, kazdy wchodzil jak chcial (nie wiem czy tak jest wszedzie, moze nie, ale raczej zawsze przynajmniej czesc wykladow jest dostepna publicznie) Nie musi nawet byc z tego samego kierunku, np mozesz chodzic na monografie o krucjatach na historii na
uczelni blisko siebie, niekoniecznie na arabistyce gdzies dalej
C) Jezeli tylko masz jakies dojscie popros by ci ktos odbil niektore
  • Odpowiedz