Aktywne Wpisy

wiktor-wkpl +847
#mecz #pilkanozna #mundial #mundial2026 #sport
NIE PATRZ NA JPG PRZED PRZECZYTANIEM!
Do rozpoczęcia Mundialu pozostał równy tydzień. Z racji, że będzie to turniej bez Reprezentacji Polski dla wielu z nas te mistrzostwa delikatnie straciły urok pod względem kibicowskim. Sam nie bardzo wiem komu kibicować i pomyślałem, że wielu z Was ma podobny problem.
Tak więc spróbujmy sobie urozmaicić to piłkarskie święto.
NIE PATRZ NA JPG PRZED PRZECZYTANIEM!
Do rozpoczęcia Mundialu pozostał równy tydzień. Z racji, że będzie to turniej bez Reprezentacji Polski dla wielu z nas te mistrzostwa delikatnie straciły urok pod względem kibicowskim. Sam nie bardzo wiem komu kibicować i pomyślałem, że wielu z Was ma podobny problem.
Tak więc spróbujmy sobie urozmaicić to piłkarskie święto.
źródło: 7602
Pobierz
zapasowy-pirat +57
#kiszak
Witajcie z tej strony osoba która siedzi w gameDevie oraz Unity.
i takiego syfu jak playable teaser EoE dawno nie widziałem.
Z ciekawości zdekompilowałem kod źródłowy dotPeekiem i nie wróżę tej grze dobrze - no chyba że zostania napisana na nowo.
Kod jest albo pisany przez ChatGPT lub inne AI, albo robiony przez kogoś po kursie -
Witajcie z tej strony osoba która siedzi w gameDevie oraz Unity.
i takiego syfu jak playable teaser EoE dawno nie widziałem.
Z ciekawości zdekompilowałem kod źródłowy dotPeekiem i nie wróżę tej grze dobrze - no chyba że zostania napisana na nowo.
Kod jest albo pisany przez ChatGPT lub inne AI, albo robiony przez kogoś po kursie -

Mam pewien problem ponieważ nie wiem jak poprawnie zaplanować tabelki, relacje i nazwę.
Dajmy na to mam "Firma", "Sklep" i "Pracownicy". Pracownicy mogą być przypisani do firmy lub danego sklepu. I teraz jak to ogarnąć?
Rozwiązanie A
Stworzyć tabelkę w której Pracownicy mają relację belongTo i kolumny firmid - shopid
Rozwiązanie B
Stworzyć dodatkową tabelkę która będzie zawierać: employeesid, firmid, shopid
Rozwiązanie C
Zrobić polymorphic relationship gdzie będzie:
modelid oraz modelname
Wydaje mi się, że rozwiązanie A jest najlepsze, bo na razie nie planuję poszerzania tego.
Jeśli rozwiązanie A, to jak nazwać tabelkę? Employees - Shopemployees - Firmshopemployees
employeesid, jobid, a potem to cz to jest firma czy nie to juz powinna wiedziec tablica docelowa tj "Firma" i "Sklep"
Musze mieć możliwość pobrania pracowników przypisanych do firmy oraz drugą opcję pobrania wszystkich pracowników (przypisanych do firmy oraz przypisanych do sklepów które podlegają pod firmę)
@janek_ @antagonista1111 Bardzo dziękuję wam za pomoc :)
Jeśli jednak zdecydujesz się na rozwiązanie A, kluczową
Tabela "employees" zawiera pracowników
Tabela "shops" zawiera sklepy
Tabela "companies" zawiera firmy
Tabela "employables" jako polimorficzny pivot zawiera
employees_idz odwołaniem do "employees" orazemployable_id,employable_typez odwołaniem do sklepu, firmy czy cokolwiek innego co jeszcze kiedyś trzeba będzie dodać.- 1:N - na przykład kiedy sklep należy do jednej firmy, ale firma może mieć wiele sklepów, wystarczą 2 tabele: tabela firmy i tabela sklepów z referencją do firmy
- N:N - na przykład kiedy różni pracownicy mogą być delegowani do różnych sklepów, wtedy 3 tabele: tabela pracowników, tabela sklepów i tabela łącząca pracowników ze sklepami
Rozwiązanie A - dwie kolumny z id firm / sklepów. Jeśli pojawi się potrzeba zrobienia powiązania 1:N to zawsze można później dodać tabele albo lepiej zmienić typ kolumny na listę bo w ilu sklepach / firmach może pracować pracownik? W trzech?
@Krolik: i co z tego?
U mnie klasykiem jest zawsze multijęzyczność. Klient zarzeka się, że aplikacja ma być prosta, dane przechowywane w jednym języku, a po roku pisze, że właściwie to chciałby jeszcze po angielsku i niemiecku. I cała struktura bazy danych do przewalenia, bo przecież "skalowalność" to "komplikacja".
Także nie wiem czy bawisz się we freelancerkę, czy masz