Aktywne Wpisy
Trabancik +32
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +658
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Mnie to ciekawi, czy po prostu można skrócić proces chmieląc na zimno w trakcie cold crasha. Może ktoś próbował i wie. zebym sam chmielu nie marnował.
@zdjecie_z_wenszem: Generalnie chmieli się na zimno w temp. 12-18C, a coraz częściej w temp. zbliżonych fermentacji a nawet w trakcie burzliwie zależnie co chce się osiągnąć. Nie zaleca się chmielenia w temp. CC (2-4C) bo, dużo wolniej uwalniaj się substancje aromatyczne i przechodzą aromaty trawiaste, zielone. Druga sprawa to hop creep, czyli wraz chmielem dostarczamy enzymy (tu