Aktywne Wpisy
![kotka-a](https://wykop.pl/cdn/c0834752/b9a393eb7572eff1920eb939010ae811112e4b06025999a7dd7a07bfb33e2295,q60.jpg)
kotka-a +7
Ile macie przy sobie gotówki? Samej gotówki, a nie bezgotówkowej. Ciekawe czy ludzie noszą jeszcze przy sobie kasę xD
#kiciochpyta
#kiciochpyta
![maciekXDDD](https://wykop.pl/cdn/c3397992/maciekXDDD_VtDrfqRU1f,q60.jpg)
maciekXDDD +623
byłem dziś w tym syfie zwanym #biedronka. przy nabijaniu szparagów zablokowała mi się kasa i trzeba było czekać na obsługę. pani podeszła, zalogowała się do systemu i zwróciłem uwagę, że kasa się zablokowała przez nieprawidłową wagę szparagów (waga 440 g, oczekiwana waga 500 g). z ciekawości wziąłem kilka innych wiązek i wychodzi na to, że biedronka wali w #!$%@? nie tylko na cenówkach, ale i na wadze produktów. różnice czasem mniejsze,
![maciekXDDD - byłem dziś w tym syfie zwanym #biedronka. przy nabijaniu szparagów zablo...](https://wykop.pl/cdn/c3201142/457f2afdb7ac3827fefc8901ddd1e4fda296b043964b5444299efa7aee818cfc,w150.jpg?author=maciekXDDD&auth=1de1e77a46674003be68e29e94d5a860)
źródło: Zdjęcie z biblioteki
Pobierz
Mnie to ciekawi, czy po prostu można skrócić proces chmieląc na zimno w trakcie cold crasha. Może ktoś próbował i wie. zebym sam chmielu nie marnował.
@zdjecie_z_wenszem: Generalnie chmieli się na zimno w temp. 12-18C, a coraz częściej w temp. zbliżonych fermentacji a nawet w trakcie burzliwie zależnie co chce się osiągnąć. Nie zaleca się chmielenia w temp. CC (2-4C) bo, dużo wolniej uwalniaj się substancje aromatyczne i przechodzą aromaty trawiaste, zielone. Druga sprawa to hop creep, czyli wraz chmielem dostarczamy enzymy (tu nie do