Wpis z mikrobloga

Mireczki, dane jest równanie różniczkowe, trzeba określić czy jest typu hiperbolicznego, parabolicznego lub eliptycznego. Ktoś wie dlaczego obszar czerwony jest rozwiązaniem? - Tak mam w notatkach, tak samo jest w notatkach z ćwiczeń u kolegi. Nie powinno być rozwiązanie żółte plus czerwone? Delta >0 pasuje jak sie podstawi np punkt (0,1)....wybaczcie ale się na tym nie znam ;) #studbaza #matematyka #rownaniarozniczkowe #zadanie
Pobierz lmh_ - Mireczki, dane jest równanie różniczkowe, trzeba określić czy jest typu hiperb...
źródło: comment_CUGIo4XFfg5NFJIlsyS8Rjt4hRwtcNaJ.jpg
  • 4
@prusi: no bez przesady, to jest hiperbola, wygląda to na elipsę czy parabolę? równie dobrze mogł być to obszar wewnątrz okręgu, ale rozwiązanie jest typu hiperbolicznego gdy delta >0 (podkreślam delta), a ona prowadzi do rozwiązania nierówności. Obszar który wyjdzie na rysunku jest właśnie rozwiązaniem... pytanie który to jest, dla mnie i wg wolframa to obszar czerwony+żółty, to ki ciul w notatkach mam tylko czerwony?
@lmh_: tak tylko napisałem, bo myślałem, że tego dotyczy pytanie. rozwiązanie jest takie jak podał wolfram, jeśli tego nie widzisz to wystarczy że rozbijesz sobie x^2 - y^2 < 1 na x < sqrt(y^2+1), dla x > 0 i x > sqrt(-y^2-1) dla x < 0 (żeby było jeszcze lepiej widocznie obróciłem układ współrzędnych wzdłuż y=x).