Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 37
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I te śmiecie ludzkie już dawno wyszły i żyją sobie pewnie z poczuciem krzywdy że ich zamknięto za jakiegoś starego capa co farbkami zarabiał wielką kasę i się nie dzielił. Nigdy nie zrozumiem dlaczego Beksiński się taką chołotą otoczył i dlaczego tak kiepsko rozporządzał swoim majątkiem że żył w tej norze na blokowisku, kiedy za jeden obraz mógł sobie postawić dom gdzie by chciał i nigdy z tym gównem nie musiałby się
  • Odpowiedz
@pekas: świetny wpis, bardzo dziękuję!
Straszne jakie ścierwa chodzą po tym świecie wolne kiedy Beksiński przez nich patrzy na to wszystko z góry. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@cacum3 Bieszczady i Sanok chodzą za mną od dobrych kilku lat, ale z północnej Wielkopolski to jednak kawałek więc zawsze przekładam albo coś innego wypadnie :(
  • Odpowiedz
Morderca chyba jeszcze siedzi w więzieniu?
Muzeum w Sanoku gorąco polecam. Byłam parę ładnych lat temu, zwiedzilam masę galerii w życiu, wiele wystaw, ale zawsze będę pamiętać wrażenie jakie na mnie wywarła
  • Odpowiedz
W Warszawie jest Muzeum Sztuki Fantastycznej, może niewielkie ale są obrazy Beksińskiego, Dudy-Gracza i innych artystów. Warto zobaczyć na żywo.
  • Odpowiedz
@spacehamster nie wiem czy za jeden obraz mógłby postawić dom... W tamtym czasie takie rozwiązanie mu pasowało(mieszkanie w bloku), a tak wiele nie zarabiał na obrazach. Polecam "Portret podwójny" Grzebałkowskiej, a najbardziej korespondencję między Beksińskim, a Dmochowskim (są trzy tomy) która chyba jest najbardziej miarodajną skarbnica wiedzy o mistrzu i czasach w jakich żył. Dzięki lekturze można choć trochę poznać jak ciekawym był człowiekiem (choć to i tak mało powiedziane).
  • Odpowiedz
Jak ktoś jeszcze nie oglądał, to polecam ten film o nim i jego rodzince z Sewerynem, który zagrał rolę życia...
Film właśnie nie eksponujac jego wybitnych obrazów, bardzo fajnie pokazuje ponadprzeciętność tego czlowieka...
  • Odpowiedz
@anamorfoza: Oczywiście, to jedyny sposób, by zamanifestować jedyną obiektywną prawdę. W końcu też, nie odbiegając od kontekstu wypowiedzi, można widzieć piękno w obrzydliwości? Prawda?

Prawda, jeśli się ma zakopcony, zasmrodzony, zaczadziały światem umysł.
  • Odpowiedz