Wpis z mikrobloga

Z racji że zwykle człowiek ma kontakt z pleśnią niż z pozostałymi grzybami, to trochę się zdziwiłem jak dzisiaj zajrzałem do śmietany 30% żeby dolać do kawy. Była w terminie do marca i prawidłowo zakryta, ale pojawił się jakiś wykwit jakby ktoś dodał łyżkę pomidorówki pośrodku i lekko zamieszał. Taki rozcieńczony czerwony kolor i brzydki zapach. Jaki grzyb to mógł być? Żywi się tłustymi rzeczami?
#grzyby #zywnosc #jedzenie #gotowanie #biologia #kuchnia #pytanie
  • 7
@Borealny: jeżeli nie czyścisz domowej lodówki regularnie, to jest to jedno z największych źródeł zarodników bakterii i pleśni które mogą ci popsuć żywność. wnosisz je tam na opakowaniach prosto ze sklepu, niemytych warzywach i rękach. nie bez powodu w gastro powinno się myć i dezynfekować lodówki codziennie